Gå till innehåll

Nördkulturen växer inom ABF

  • Tisdag, 12 september 2017

Förra året testade ABF Örebro att starta några studiecirklar på olika teman inom så kallad nördkultur. Föga visste man att det fanns så många ”nördar” där ute som bara längtade efter att samlas för att diskutera olika populärkulturella nördfenomen. Nu växer verksamheten och till hösten startas flera cirklar på teman som bland annat cosplay, rollspel, fantasylitteratur och film.

Emelie Bergermark och Ester Abrahamsson, båda verksamhetsutvecklare på ABF Örebro, är initiativtagare till ABFs nördkultursatsning. De kallar sig själva för nördar.
– Vi hade egna nördintressen och tänkte att det måste gå att göra folkbildning av det, att det finns andra människor som delar våra intressen, säger Ester Abrahamsson.
– Vi ville få in nördkulturen inom folkbildningen och se vad vi kunde få för intresse från omgivningen.

Löjeväckande person
Enligt Svenska Akademiens ordlista (SAOL) definieras nörd som ”en person som har ett stort specialintresse och därför kan uppfattas som något enkelspårig”. Den tidigare definitionen, innan SAOL ändrade begreppet 2012, löd: "Enkelspårig och löjeväckande person, tönt."
– Vi har diskuterat den traditionella benämningen av ordet. Samhället är ju under konstant förändring och med internet har det blivit mer socialt accepterat att vara nörd. Det är också mer lättillgängligt att engagera sig och gå med i olika nörd-communitys, säger Emelie Bergermark och fortsätter:
– I samband med att hipsterkulturen växte fram, som anammade nörden, har det underlättat att vara nörd i dag.

För alla åldrar
Nördkulturverksamheten på ABF Örebro har pågått under 1,5 år. Studiecirklar har arrangerats på teman inom bland annat Science fiction och Fantasy i tv-serier, film och litteratur, samt Anime- och östasiatiska filmcirklar. 
– De nördar vi känner genom verksamheten spänner över alla åldrar. Genom studiecirkeln skapas ett naturligt möte. I grunden är det också folkbildande eftersom det handlar om att människor möts. Vi har haft en DIY-tanke (Do It Yourself) med studiecirklarna, där deltagarna själva får skapa innehållet, säger Ester Abrahamsson.

Från individualism till kollektivism 
I Facebookgruppen ”Nördkultur ABF Örebro”, som tjejerna skapade i anslutning till uppstartandet av studiecirklarna, är det öppet för alla att göra inlägg för att diskutera olika nördteman. 
– Det är bara kärlek i Facebookgruppen, en massa mys därinne. Folk har också hittat nya vänner tack vare sina specifika nördintressen.
– Vi har länge haft en individualistisk trend i samhället. Nu verkar det som att pendeln svänger. Folk har ett större behov av att träffas, känna sig behövda och tillhöra ett sammanhang. Gärna inom ett specialområde där man kan finna en gemenskap, säger Emelie Bergermark.
– Vi försöker blanda den digitala och fysiska verkligheten med möten på internet för att sedan träffas i den verkliga världen i form av studiecirkeln, säger Ester Abrahamsson.

Nördspäckad höst
Inför hösten kommer flera spännande nördkulturcirklar sättas igång på ABF Örebro. Vad sägs till exempel om cirklar kring mat och matlagning, där man gemensamt lagar mat inspirerad från spelens, litteraturens och filmens värld. Det kommer även hållas föreläsningar på teman som ”Cybermen - genom tid och rum”, ”Feminism och fantasy/science fiction”, ”Stephen King – Mannen, myten och fortfarande legend”. Det finns även planer på att starta en nördpodd under hösten. 

Vill du veta mer om nördkulturverksamheten kontakta ABF Örebro.

Text: Jenny Lindgren

 


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 12 september 2017.