Gå till innehåll

Nya ABF-huset speglar den moderna folkbildningen

  • Måndag, 28 november 2016

I november förra året stod ombyggnationen av ABF-huset på Sveavägen klart. Vi möts av ett hus där tradition och modernitet går hand i hand, där man öppnar upp för det fria kulturlivet och är en folkrörelsernas mötesplats.

En av målsättningarna med ombyggnaden av ABF-huset var att försöka spegla samtiden och dagens människors behov. Då, för ett år sedan, var det ungefär 7 000 personer som besökte huset en normal vecka. Har det blivit fler besökare sedan dess och har huset fått en ny typ av personer intresserade av ABFs verksamhet?
– Vi har inte genomfört någon statistik, men den allmänna känslan säger att vi har fler besökare i dag, säger Håkan Wiclander, studieombudsman på ABF Stockholm.
– Av andelen nya besökare är det fler yngre människor som söker sig till huset. Det är också roligt att se att det är många nyanlända som väljer att mötas här. Folkbildningens roll är ju bland annat att försöka integrera fler i samhället, säger Håkan Wiclander.

Utvecklat studieutbud

Med den nya informationsdisken i entréplanet, som ligger där den tidigare garderoben låg, är det enklare att få hjälp direkt. Komvuxverksamheten som pågår i huset har under året tagit fart och vuxit. Det har även antalet studiecirklar.
– Med den öppna informationsdisken kan vi ge bättre service. Det är 14 procent fler som deltar i cirklar genom studieprogrammet än förra året.
Målsättningen är att ytterligare öka antalet unga människor i verksamheten och det tror Håkan Wiclander att ABF gör bäst genom att förnya studiecirkeln och hitta nya studieämnen.
– Vi försöker ständigt utveckla utbudet i studieprogrammet. Till exempel så har intresset för politiska studiecirklar ökat, liksom intresset för nya språk.
– Vi har även kommit igång med att lägga en del av verksamheten i det som vi kallar ”Hjärtat”, det vill säga entrén där människor enkelt kan mötas.

Ett öppet ”Coffice”
Det har också blivit mer kultur i huset med happenings och utställningar. Den öppna scenen i entréplanet inbjuder till uppträdanden av såväl amatörer till mer etablerade kulturevenemang.
Entrén kan också användas som ”Coffice”, det vill säga en öppen arbetsplats där det finns tillgång till gratis Wi-Fi och man kan även äta eller fika på Restaurang Cirkeln som ligger integrerat med entréplan, där fokus på närproducerade säsongsanpassade råvaror står på menyn.
Scenen i entrén används åtminstone en gång om dagen, men ambitionen är att den ska användas oftare.
– Två till tre gånger i veckan håller vi även arrangemang i caféet som vi anordnar tillsammans med olika samarbetspartners.

Folkbildning för framtiden
Samtidigt fortsätter de populära föreläsningarna som arrangeras varje dag en trappa upp i huset. Även här vill Håkan skapa förutsättningar för folkbildning som funkar i framtiden.
– Det finns en fortsatt utmaning att nå nya deltagare och besökare. Vi tror på att vår satsning på strategisk kommunikation och närvaro i sociala medier funkar.
– Stockholm är en mångfaldsstad och ABF-huset vill spegla stadens invånare. Vi vill att man ska känna att det är här det händer, att det finns en vitalitet i huset och att ABF är en modern folkbildare, avslutar Håkan Wiclander.

Text: Jenny Lindgren
Foto: Magnus Glans

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 29 april 2017.