Gå till innehåll

Holm årets Moa-stipendiat

  • Måndag, 13 november 2006

Litteraturvetaren Birgitta Holm får årets Moa Martinsonstipendium för att hon fräckt, intelligent och med stor humor har framhävt de kvinnliga författarskapen.

ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, och Sällskapet Moas vänner delar årligen ut Moa Martinsonsstipendiet till en författare som skrivit och verkat i Moa Martinsons anda. I år föll valet på litteraturvetaren Birgitta Holm. Birgitta Holm är professor emerita och har varit forskare och lärare vid svenska universitet sedan sin disputation 1969, först i Stockholm, sedan i Umeå och Uppsala.

2006 års Moa-stipendium delas ut på ABF-huset i Stockholm av ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg. Birgitta Holm kommer att berätta om sin forskargärning. Moa-stipendiet är på 20 000 kronor.

Juryns motivering:
”Litteraturvetaren Birgitta Holm är en av Sveriges mest kända folkbildare. Sedan 1960-talet har hon i Moas anda, fräckt, intelligent och med stor humor, framhävt de kvinnliga författarskapen. Som föreläsare trollbinder hon sin publik med ett alldeles personligt tonfall.

Oförtrutet har Birgitta Holm om och om igen ställt frågan vad kvinnliga författare har betytt för svensk romankonst. Hennes böcker om Fredrika Bremer, Selma Lagerlöf och Sara Lidman har nått ut till många entusiastiska läsare. Till våren utkommer en monografi om Victoria Benedictsson.

I den fiffiga litteraturhandboken Tusen år av ögonblick (2002) närläser Holm texter från den tusenåriga kvinnolitterära traditionen och pekar i ett lysande kapitel på hur Moa Martinson med sin debut Kvinnor och äppelträd (1933) låter talspråkligheten förnya svensk prosa.

Dessutom förtjänar Birgitta Holm att hedras för sin livsbejakande bok Pardans, om pardansens betydelse för människan, även det en folkbildargärning.”

Välkomna till stipendieutdelningen!

Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Tid: den 16 november, klockan 18.00

Flera som har fått Moa-stipendiet
Majgull Axelsson1995
Kjell Johansson 1998
Gerda Antti 2004
Ulrika Knutson 2005

2006-11-13

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 2 maj 2011.