Gå till innehåll

"Det gäller att vinna demokratin varje dag"

  • Måndag, 17 mars 2014

Vi skräms inte till tystnad. Men vi skräms när polis och rättsväsende inte lyckas göra sitt jobb. Det skriver Helén Pettersson och Christian Lindgren, förbundsordförande respektive vice förbundsordförande för ABF i Sydsvenska Dagbladet.

Publicerad den 16 mars 2014 i Sydsvenskan

Våld är en simpel, men effektiv, skrämseltaktik som endast har ett syfte. Att tysta den som vågar höja rösten och dem som kämpar för ett demokratiskt samhälle. Vi för den kampen. I 290 kommuner, 365 dagar om året. I olika verksamheter slåss vi varje dag för demokrati och alla människors rätt och lika värde. Vi kommer aldrig skrämmas till tystnad.

Det som däremot skrämmer oss är när både rättssamhälle och delar av medierna i allt större utsträckning blundar för vad det högerextrema våldet handlar om.Rena attacker och bakhåll har flera gånger beskrivits som bråk, sammandrabbningar och tumult av såväl polis som erfarna nyhetsredaktioner.

I inga andra extremistkretsar finns ett hot mot demokratin som ens är i närheten av det högerextrema våldet.

Namn som John Ausonius, Peter Mangs eller Anders Behring Breivik finns bara inom högerextremismen.

Ingen annan politisk strömning i Sverige har mördat en John Hron eller Björn Söderberg, avrättat poliser i Malexander, placerat ut bilbomber mot journalister eller riktat sina attacker mot fredliga demonstrationer.

Demokratin måste vinnas varje dag.

Fyra unga män och två kvinnor knivhöggs vid en manifestation för jämställdhet, förra helgen i Malmö. En demonstration i Kärrtorp utsattes för ett bakhåll, en manifestation för social rättvisa och ett möte i Umeå attackeras, åhörare på rättegångar mot nazister fotograferas och kartläggs av de åtalades sympatisörer. Det är då demokratin måste vinnas. Varje dag.

I vår verksamhet så märker vi hur samhället hårdnar. Medarbetare som står upp mot rasism mejlbombas, deltagare hängs ut på nätet, antalet hot ökar, och så även våldet.

Vi skräms inte till tystnad.

Men vi skräms när polis och rättsväsende inte lyckas göra sitt jobb.

Veckans nedlagda åtal mot nazisterna som överföll Daniel Riazat i Ludvika är egentligen ännu mer oroväckande. Där slarvade rättsväsendet bort ett solklart fall.

Ett hån, inte bara mot Daniel Riazat, utan också mot organisationer och människor som ägnar sitt liv åt demokratiarbete och sedan inte skyddas av demokratin de värnar.

Vi är med i kampen för demokrati och alla människors lika värde i hela landet. Alla som deltar i våra arrangemang ska kunna göra det och känna trygghet.

Våld är en simpel, men effektiv, skrämseltaktik som endast har ett syfte. Att tysta den som vågar höja rösten. Vi kommer aldrig låta oss tystas. Vi kommer att stå upp för allas lika värde och för demokratin.

Det borde rättssamhället också göra.

Helén PetterssonChristian Lindgren

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 28 oktober 2014.