Gå till innehåll

ABF utreder Turkiska Riksförbundets medlemskap

  • Onsdag, 13 april 2016

Efter lördagens uttalanden från Turkiska Riksförbundets dåvarande vice ordförande Barbaros Leylani har ABFs förbundsledning inlett en utredning om Turkiska Riksförbundets fortsatta medlemsskap hos ABF.
- Jag blir bestört. Hans uttalanden är vedervärdiga, och så långt från ABFs människosyn man bara kan komma, kommenterar Helén Pettersson, förbundsordförande på ABF.

- Jag har väldigt svårt att se hur Turkiska Riksförbundet ska kunna vara kvar i ABF, och vi har i ledningen beslutat att inleda en granskning av huruvida de kan vara medlemmar hos oss, säger Helén Pettersson.

Frågan ges högsta prioritet, och ska behandlas redan vid nästa förbundsstyrelsemöte.
- Antingen delar man vår värdegrund eller inte, att som TRF avfärda Leylanis uttalanden som ”olyckliga” är ynkligt. Han framför vidriga åsikter som är helt förkastliga. Det är inte att betrakta som olyckligt, utan som ren hatpropaganda. 

ABFs förtroende för TRF skadas ytterligare av att organisationen nominerat just Barbaros Leylani till ABFs styrelse.
- Nu var han aldrig aktuell till att bli nominerad som valberedningens förslag, men att TRF ville ha honom som företrädare hos oss är illa nog.

Idag TRF fick beskedet att ABFs förbundsledning nu inleder en utredning som syftar till att pröva frågan om fortsatt medlemskap. 

- Vi har inget centralt samarbete med TRF, men vi har gått ut med en uppmaning till alla våra avdelningar att tills vidare avbryta allt samarbete med TRF, och det beskedet gäller omedelbart, säger Monika Widman-Lundmark, förbundssekreterare på ABF.

Det handlar dock inte om någon större verksamhet sett över hela landet.
- Vi genomför årligen ungefär 3,2 miljoner studietimmar och av dem så har ungefär 2000 timmar eller ungefär 5 promille gjorts i samarbete med TRF. ABF fryser alltså allt sitt samarbete med TRF tills vidare. Beslut om uteslutning väntas i samband med nästa förbundsstyrelse.

För mer information kontakta: Helén Pettersson Förbundsordförande 070-236 99 94 Monica Widman-Lundmark, Förbundssekreterare 08-613 50 51  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 13 april 2016.