Gå till innehåll

Förändringen

Förändringen är ABFs satsning på musik och politik. Vi tror att musik och politik alltid hänger ihop. Det kan handla om priser på replokaler, om det finns spelställen för ungdomar, att tillgängliggöra för grupper som har svårare att börja spela och så vidare. Det kan också handla om att uttrycka åsikter i text eller musik och att utmana rådande normer och strukturer. Gör din röst hörd - var en del av Förändringen!

forandringen_logo[2]

 
Vi ville lyfta upp musik och text som på olika sätt vill berätta något om samhället. Att beskriva sin vardag, att ta upp rasism och främlingsfientlighet eller att beskriva svårigheterna med att få ihop livet. ABF vill se en förändring i politiken i Sverige. Vi vill att människovärde går före marknadsvärde. Det går också igen i musiken. Musiken ska kunna finnas för sin egen skull och inte bara vara en kommersiell vara

Filmer

ABF har tillsammans med RåFILM tagit fram inspirationsfilmer om musik och politik. Tanken är att de ska kunna användas i verksamheten (cirkelledarträffar, bandutbildningar osv) men också för att spridas för att visa vad ABF gör. Alla filmer finns på ABF Play.

Mötet - en film från Lund om hur olika grupper träffas, spelar musik för varandra och diskuterar varandras inställning till musik. En slags folkbildningens Så ska det låta. 

Vad behöver en ljudtekniker veta? - vi intervjuar två ljudtekniker om vad de behöver veta inför soundcheck och varför det är viktigt att förbereda den inför en spelning.

Knowledge is King - Hiphop filosofin “Each one teach on” blev ledorden för Rodrigo "Rodde" Bernal  när han satte igång att arbeta med ungdomar i folkbildningsanda. Med Hanoueh och Looptroop Rockers.

Vården och kampen - Henrik Jonsson skrev om Dagens fattig bonddräng till en dagsaktuell version som spred sig kvickt på nätet. Sjuksyrrorna i vården tog snabbt upp den i sin kamp för bättre vård och en dräglig arbetsmiljö. En liten film om mötet mellan en musiker och en sjuksyrra och om deras gemensamma kamp.

Rap News  - Efter att några från projektet “Ung aktiv” charmat en av P4 Kalmars programledare med sin improvisationsrappning blev Rap News ett stående inslag i lokalradions programtablå. Varje vecka träffas gänget och rappar om just det som dom tycker är viktigast att ta upp.

 Den smala berättelsen - Om bandet Lissi Dancefloor Disaster. I sin strävan att få ut sin musik ställs de inför frågor som att använda sin musik i reklamfilm, ge ut musiken själv eller under ett stort skivbolag? och vilka kompromisser en är villig att göra längs vägen?

Musiken i rörelsen - Musiken i rörelsen med kören Reclaim With Song.
En kör som med glimten i ögat och kampen i hjärtat sjunger sånger som ger kraft.

Grymma musiker snackar - Artisterna Vanessa Marko Femtastic, Lotta Axelsson Vicious, Irene och Karin Dreijer Andersson The Knife delar med sig av sina åsikter kring politisk musik. Från Socialistiskt forum 2014.

Grymma musiker tipsar - Tre artister ger dig och dina kompisar tips om hur du/ni kan komma igång med sjunga/spela politiska låter. Från Socialistiskt forum 2014.

I replokalen med...

I replokalen med...  är filmer där vi intervjuar olika band i vår verksamhet om hur just de gör i replokalen och varför. Hur fungerar gruppen och vad har varit framgångskoncept?

Lack of Loud

Stor som Lola


Spelningar

Runt första maj (28-30/4) 2017 kommer spelningar arrangeras runt om i landet med temat Förändringen. På evenemangen kommer lokala och globala frågor att lyftas.

2015 arrangerades spelningar i  Värnersborg, Uppsala, Göteborg, Oskarshamn och Stockholm. Här är en film om det:


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 26 oktober 2016.

Kontakt

Herman Geijer