Hoppa till huvudinnehåll

Kvaddans - Islandska ballader

Vi sjunger och dansar ballader från forntiden om hjältar och troll, om krig och kärlek, svek och mod, liksom nyare fabler, skämtvisor, glädje och sorg.


Att dansa kvad eller lång dans är en tradition från medeltiden eller äldre, som finns kvar framförallt på Färöarna. Där sjungs ännu om vikingars dåd. Mest känt är Sigurdskvädet, en saga från järnåldern och folkvandringstiden som flera runstenar vittnar om, med blodshämnd, förräderi, triangeldrama, trolldom, en drake och en guldskatt som det vilar en förbannelse över.

Vi har också många skandinaviska ballader som sjungits fram till våra dagar, även om de inte dansats på länge. De berättar kärnfullt och dramatiskt om riddare, jungfrur, bönder, biskopar, banditer, sjömän, övernaturliga väsen som älvor, näcken, havsfrun och bergakungen, liksom dråplig drift med girighet, otrohet och andra mänskliga svagheter.

Stegen är enkla. Fattningen likaså. Dansen böljar och dundrar fram över golvet medan äventyr, sagor och skrönor får liv i sången och samspelet mellan dem som dansar. Det enda musikinstrumentet är människokroppen - sjungande röster, trampande fötter, gungande händer, blickar som möts, leende läppar och lyssnande öron.

Tid: Vi träffas andra söndagen i månad.

Plats: Lokal ej fastställd

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
223327
Veckodagar
Söndag
Antal tillfällen
10
Antal lediga platser
20
Plats
Västansjö Bystuga
Västansjö 17 78191 BORLÄNGE
Pris
Gratis
Anmäl dig