Hoppa till huvudinnehåll

Didgeridoo

Det här blåsinstrumentet från urinvånarna i Australien. Kom och lär dig spela!

Didgeridoo (även känd som en didjeridu) är ett blåsinstrument som utvecklats av Aboriginer i norra Australien omkring 1.500 år sedan och fortfarande utbredd användning idag både i Australien och runtom i världen. Det beskrivs ibland som en naturlig trä trumpet eller "drönande rör".
Det finns inga tillförlitliga källor anger didgeridoo exakta ålder. Arkeologiska studier av hällristningar i norra Australien tyder på att människorna i Kakadu regionen i Northern Territory har använt didgeridoo för mindre än 1.000 år, baserat på dateringen av målningar på grottan väggar och vindskydd från denna period. En tydlig rock målning i Ginga Wardelirrhmeng, på norra kanten av Arnhem Land platån, från sötvatten perioden visar en didgeridoo spelare och två Songmen deltar i en Ubarr ceremoni.

En modern didgeridoo är vanligtvis cylindrisk eller konisk, och kan mäta allt från 1 till 3 m lång. De flesta är runt 1,2 m lång. Generellt, ju längre instrumentet, desto lägre tonhöjd för instrumentet. Men utsvängda instrument spelar en högre tonhöjd än raka instrument av samma längd.

I kursen får ni lära er olika tekniker för att spela, påverka ljudet och olika tips för att lära sig cirkulär andning.

Du är en del av en liten grupp - ni är sällan fler än tolv deltagare. Vi använder studiematerial anpassat för vuxna och vi betygsätter inte dina kunskaper.

Ta chansen att göra din värld större. Hos ABF har du möjlighet att påverka både studietakt och innehåll i studiecirkeln.

Upplägg

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är visserligen navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenhet och glädje genomsyrar arbetet.

Förkunskaper

Det här är en kurs för dig som vill lära dig från grunden.

Kursmaterial

Kostnad för eventuell kurslitteratur tillkommer senare.

Bra att veta

  • ABFs integritetspolicy läs mer på ABFs hemsida
  • Planerad kursstart för våren är vecka 4-8, för hösten 37-39.
  • Om du angav din mejladress när du anmälde dig kommer kallelsen via mejl. Annars kommer den med post. Kallelsen får du ungefär en vecka innan kursstart.
  • En studietimme = 45 min
  • Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna (om inte så anges).
  • Är det något som du särskilt behöver för att ditt deltagande i cirkeln ska bli bra, tveka inte att nämna detta i din anmälan så gör vi vad vi kan för att undanröja de hinder som eventuellt kan finnas.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
214554
Startdatum
14 oktober 2021
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
17:30–19:00
Antal tillfällen
7
Antal lediga platser
1
Plats
ABF Wallingatan 15
Wallingatan 15 78434 BORLÄNGE
Pris
Gratis
Anmäl dig