Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig schack

Ta chansen att göra din värld större. Hos ABF har du möjlighet att påverka både studietakt och innehåll i studiecirkeln.

Schack är ett spel som kräver både strategiskt tänkande och taktisk förståelse. Varje spelare styr över en ”armé” av 16 pjäser, ett välspelat parti mellan någorlunda jämbördiga motståndare har tre skeden:

Öppningen: Här strävar spelarna efter att utveckla sina "trupper" och placera dem så att de är så väl förberedda som möjligt för den kommande drabbningen.

Mittspelet börjar när utvecklingen är färdig och spelarna manövrerar sina pjäser för att anfalla motståndarens pjäser, eller försvara/korrigera de svagheter som finns i den egna ställningen.

Slutspelet är det sista skedet av ett parti och när de flesta pjäser försvunnit från brädet. Under öppningen och mittspelet behöver kungen skyddas så väl som möjligt. I slutspelet däremot visar sig kungen vara en stark anfallspjäs och det brukar vara bra att låta den delta offensivt för att hjälpa till. Något som många gånger kan vara helt avgörande för hur partiet ska sluta.

Allt eftersom partiet pågår så "byter" ofta spelarna pjäser med varandra. Det innebär att den ena spelaren tar en pjäs från motståndaren, och den andra spelaren tar tillbaka en likvärdig pjäs från den förste. (Poängräkningsidan visar de olika pjäsernas ungefärliga värde.)

Upplägg

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är visserligen navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenhet och glädje genomsyrar arbetet.

Förkunskaper

Det här är en kurs för dig som vill lära dig från grunden.

Kursmaterial

Kostnad för eventuell kurslitteratur tillkommer senare.

Bra att veta

  • ABFs integritetspolicy läs mer på ABFs hemsida
  • Planerad kursstart för våren är vecka 4-8, för hösten 37-39.
  • Om du angav din mejladress när du anmälde dig kommer kallelsen via mejl. Annars kommer den med post. Kallelsen får du ungefär en vecka innan kursstart.
  • En studietimme = 45 min
  • Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna (om inte så anges).
  • Är det något som du särskilt behöver för att ditt deltagande i cirkeln ska bli bra, tveka inte att nämna detta i din anmälan så gör vi vad vi kan för att undanröja de hinder som eventuellt kan finnas.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
227308
Tidpunkt
17:30–19:00
Antal tillfällen
6
Antal lediga platser
9
Plats
ABF Wallingatan 15
Wallingatan 15 78434 BORLÄNGE
Pris
Gratis