Hoppa till huvudinnehåll

Stationssamhällets renässans

Med utgångpunkt från studiehandledningen på samma namn så tittar vi historiskt på stationernas betydelse samtidigt som vi blickar mot en möjlig renässans.

Du är en del av en liten grupp - ni är sällan fler än tolv deltagare. Vi använder studiematerial anpassat för vuxna och vi betygsätter inte dina kunskaper.

Upplägg

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är visserligen navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenhet och glädje genomsyrar arbetet.

Denna studiecirkel bygger på en blandning av telefonmöte, skypemöten och fysiska träffar.

Studiecirkeln är planerad kvällstid antingen tisdagar, onsdagar eller torsdagar. Förhoppningen är att kunna knyta samman flera stationssamhällen.

Plan för 6 träffar

 1. Orientering i ämnet och precisering av planen. Deltagarna presenterar sig och sin ort. För vilka resor behöver Du kollektivtrafik? Vilket trafikslag reser Du helst med?
 2. Våra resecentra. Hur upplever Du ditt närmaste resecentra?
 3. Standard och utveckling av resecentra och omgivande samhälle. Vad behövs i första hand? Trygghet och säkerhet, hur upplever Du dessa eller hur brister dessa?
 4. Scenarier i boken för år 2050. Automatisering för livskvalité och Lokal självförsörjning. Spontana kommentarer?
 5. Scenarier i boken för år 2050. Cirkulär ekonomi. Vilka är problemen med dagens ekonomisystem ? Vilka två ändar har ett linjärt system
 6. Summering Vilka önskemål för respektive ort vill vi föra fram till beslutsfattare ?

Förkunskaper

Det här är en kurs för dig som vill lära dig från grunden.

Cirkelledare

Författaren och civilingenjören Eric Båve med erfarenhet av forskning från flera lärosäten. Under nittiotalet hade han förtroendeuppdrag i kommuner och stiftelser.

Kursmaterial

Utdrag från studiehandledning:
I stationssamhällets renässans tar Eric Båve avstamp i Krylbos historia för att se trettio år fram i tiden. Han målar upp ett samhälles uppgång och förfall samt möjliga renässans. Boken ger en inblick i samhällsplaneringens labyrinter och kommunernas försök att skapa jobb. Långt in i arkivens gömmor hittar han bevis på sånt som inte borde ha hänt. Boken avslutas med några scenarier för orter och regioner i ett fossilfritt och rättvist Sverige.

Kostnad för kurslitteratur på cirka 100 kronor tillkommer senare.

Bra att veta

 • ABFs integritetspolicy läs mer på ABFs hemsida
 • Planerad kursstart för våren är vecka 4-8, för hösten 37-39.
 • Om du angav din mejladress när du anmälde dig kommer kallelsen via mejl. Annars kommer den med post. Kallelsen får du ungefär en vecka innan kursstart.
 • En studietimme = 45 min
 • Kursbok och/eller arbetsmaterial ingår inte i kursavgifterna (om inte så anges).
 • Är det något som du särskilt behöver för att ditt deltagande i cirkeln ska bli bra, tveka inte att nämna detta i din anmälan så gör vi vad vi kan för att undanröja de hinder som eventuellt kan finnas.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
225259
Startdatum
02 februari 2020
Tidpunkt
12:00–12:45
Antal tillfällen
6
Antal lediga platser
5
Plats
ABF Vasagatan 27 1tr
Vasagatan 27 78432 BORLÄNGE
Pris
Gratis
Anmäl dig