Hoppa till huvudinnehåll

Inbjudan till samtalsledarutbildning 29-30 augusti 2020

ABF Södra Östra Dalarna har tillsammans med Falun stadsbibliotek, Bild och Form (Region Dalarna) samt Skådebanan, via finansiering av socialstyrelsen, glädjen att erbjuda dig en grundläggande samtalsledarutbildning – med filosofi som grund.

ABF Södra Östra Dalarna har sedan 2019 bedrivit verksamheten Tillsammans mot ensamhet i syfte att motverka ofrivillig ensamhet hos äldre. Vår målsättning är att starta upp filosoficafé och samtalsgrupper som riktar sig mot äldre vid alla våra avdelningar. Till detta behövs samtalsledare, så denna utbildning är för dig som är nyfiken på att leda filosofiska samtal. Du förbinder dig inte att starta verksamhet genom att gå utbildningen, men vi vill att studiecirklar, samtalsgrupper och filosoficaféer som du eventuellt skulle leda sker i samarbete med ABF.

Denna tvådagarsutbildning kommer att ledas av Lars Hammer, praktiserande filosof med studier i filosofi och estetik från Södertörns högskola och Adam Wallenberg, konstpedagog och har utvecklat den filosofiska verksamheten på moderna museet. Det är en introduktionskurs i Filosofisk Praxis.

Filosofisk praxis handlar i stort om att filosofera i dialog. Inspirationskällan var från början filosofen Sokrates (469 f.Kr - 399 f.Kr.). Det har sedan främst 1980-talet utvecklats vidare till en mängd metoder, perspektiv och teorier anpassade för grupper inom skola, vård, företag, organisationer och för att möta livsfilosofiska frågor. Inga formella förkunskaper i filosofi krävs. Kom med öppet sinne och en vilja att filosofera med andra!

 

Tid 29-30 augusti, kl. 9.00-16.30 (båda dagarna)

Plats: Säters Folkets Hus, Järnvägsgatan 22, Säter

Anmälan: Utbildningen har 20 platser. Deltagare från ABF Södra – Östra Dalarnas medlemsorganisationer som har äldre som målgrupp har företräde. Deltagare utanför ABF Södra – Östra Dalarnas verksamhetsområde (Avesta, Falun, Hedemora och Säter) får delta i mån av plats.

Kostnad: Utbildningen är kostnadsfri. Vi bjuder på fika, du betalar själv för lunch som serveras på plats.

Anmälan: OSA 21 augusti via anmälningslänken eller marina.forslund@abf.se, 023-220 70

 

Under helgen kommer vi framför allt arbeta med filosofiska samtal i grupp och konkret fokusera på:

Vad är Filosofisk Praxis?

Verktyg och perspektiv som tydliggör vad vi gör när vi filosoferar i dialog och hur vi gör det. Exempelvis genom sokratiska frågor.

Prova att filosofera genom att använda estetiska uttryck som exempelvis konst och teater.

Filosofisk Loggbok - vi avsätter tid då vi använder oss av en loggbok för skriftlig individuell reflektion.

Vi kommer att utforska begreppen lyssnande, nyfikenhet och dialog.

Filosofiska övningar och tips för att filosofera vidare på sin arbetsplats och i sin vardag.

 

Varmt välkommen med din anmälan!

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
159720
Startdatum
29 augusti 2020
Veckodagar
Lördag, Söndag
Tidpunkt
09:00–16:30
Antal tillfällen
2
Antal lediga platser
12
Medarrangör
Falu stadsbibliotek
Plats
Folkets Hus Säter
Järnvägsg.22 78330 SÄTER
Pris
Gratis
Anmäl dig