Hoppa till huvudinnehåll

Poesi Vårterminen 2024

Välkommen till Studiecirkel i poesi med Josefin Şîlan Karlsson

Innehåll

Under 5 träffar kommer vi att utforska och fördjupa oss i poesin och lyrikens magiska värld. Tillsammans hjälps vi åt att bygga en atmosfär som är öppen och tillåtande, där vi vågar testa nytt, leka och experimentera med orden. Vi varvar kortare och längre skrivövningar med fri tid för skrivande, där tillgång till handledning finns för den som vill. Övningarna och aktiviteterna passar såväl dig med gedigen skrivvana som dig som aldrig skrivit kreativt förut. Nedan följer grundtanken för kursen, men vi kan också komma att anpassa innehållet efter gruppens önskemål och behov. 

Träff 1: Intro och kreativ kickstart. 
Vi pratar kort om poesins historia, vad poesi egentligen är (om det nu går att svara på den frågan?) och delar våra egna erfarenheter av poesi och lyrik och våra förväntningar på kursen. Därefter arbetar vi med lekfulla övningar för att hitta in i ett kravlöst och utforskande sätt att arbeta med poesi och skrivande. 

Träff 2: Rim, rytm och klang. 
Vi fördjupar oss i olika sätt att arbeta med stavelser och ljud i orden för att skapa rim, rytmer och klanger i en dikt. Gemensamma övningar och eget skrivande med frivillig handledning.

Träff 3: Versmått. 
Vi lär oss mer om olika typer av versmått och utforskar några av dem djupare. Gemensamma övningar och eget skrivande med frivillig handledning.

Träff 4: Varför poesi? 
Vi samtalar om poesin - hur kan den användas? Vad är den bra för? Vem är den till för? Vi testar att skriva för olika ändamål och reflekterar över vilken roll skrivandet och poesin kan ha i just våra liv. Samtal, gemensamma övningar och eget skrivande med frivillig handledning. 

Träff 5: Presentera en dikt. 
Vi tittar på och experimenterar med olika sätt att presentera en dikt för andra. Hur reciterar man en dikt? Är det skillnad på uppläst poesi och spoken word? Hur kan man disponera en skriven dikt på papper? Finns det andra sätt att presentera dikter på? Vi tittar på olika metoder genom samtal och övningar, och avslutar med en gemensam öppen scen/diktvernissage där den som vill får dela med sig av en eller flera dikter. 


Om kursledaren: 

Josefin Şîlan Karlsson är flerfaldigt prisbelönt poet. Hon arbetar med både skriven och talad poesi, anordnar poesiarrangemang runt om i Norrbotten och har stor erfarenhet av att hålla workshops och kurser i poesi och kreativt skrivande. Hon är även utbildad socialpedagog, och arbetar gärna med skapande och skrivande som verktyg för välmående, självförståelse och social rättvisa. 
Josefin Şîlan vann SM i poetry slam 2016 individuellt och 2018 i lag som en del av det queerfeministiska poesikollektivet Det Nya Gardet. Utöver poesin är hon också verksam som konstnär och illustratör, och har skrivit dramatik för Riksteatern. 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
985799
Tidpunkt
19:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
11
Plats
ABF Norr Älvsbyn
Storgatan 25 94231 ÄLVSBYN
Pris
930 kr
Anmäl dig