Hoppa till huvudinnehåll

Konstkurs i cyanotypi

Cyanotypi är en historisk fototeknik som användes in på mitten av 1900-talet för professionell kopiering av kartor och ritningar, så kallade Blue Prints. Men tekniken kan användas till så mycket mer.

Konstnären Charlotte Ostritsch använder sig att tekniken i sitt konstnärliga arbete som en metod för att transformera snabb digital fotografering till en långsammare process och därmed sakta ner tiden och ge flyktiga ögonblick livslängd.

Under cyanotypi fotosensibiliseras ett underlag med en ljuskänslig lösning, blandad av två järnbaserade kemikalier och exponeras i UV-ljus. Negativet kontaktkopieras i 1:1. 

Under kursen får du lära dig att blanda kemikalierna och att bestryka pappersark med den ljuskänsliga lösningen, om motiv och om överföringen av motiven till pappret. Charlotte Ostritsch vägleder dig genom processen från beredningen av de ljuskänsliga papperen, bildens komposition, framkallningsprocessen till olika sätt att tona de färdiga bilderna. 

För den som är intresserad av att visa sina verk efter kursen finns möjlighet att ställa ut dem i museets galleri under sommaren.

  • Ledare: Charlotte Ostritsch
  • Antal tillfällen: 1
  • Datum och tid: Torsdag 29 juni till fredag 30 juni, kl. 10:00-16.00
  • Plats: Frövifors Pappersbruksmuseum, Museivägen, 718 80 Frövi
  • Kostnad: 3150kr, material ingår

Lär mer om konstformen här: https://charlotteostritsch.com/cyanotypi/

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
163454
Startdatum
29 juni 2023
Tidpunkt
10:00–16:00
Antal tillfällen
1
Antal lediga platser
7
Medarrangör
Frövifors Pappersbruksmuseum
Plats
Frövifors Pappersbruksmuseum
Museivägen 71880 FRÖVI
Pris
3150 kr
Anmäl dig