Hoppa till huvudinnehåll

Fönsterrenoveringskurs i Kopparberg 15-19 juni

Välkommen till Gamla Posthuset i Kopparberg på fönsterrenovering! Lär dig renovera traditionella träfönster från grunden. De har ofta en kvalitet och skönhet som inte går att köpa idag och är därför värda att lägga tid och jobb på.

Kursinnehåll

Målet är att du ska lära dig samtliga moment som krävs för att renovera ett fönster med normalt underhållsbehov.
Inga förkunskaper krävs.

Vi går igenom alla moment från besiktning av fönstret, färg och kittborttagning, urglasning, hantering av beslag samt teorier runt trälagningar. Sedan bygger vi upp fönstret med målning med linoljefärg, tillskärning av glas, kittning, rostskydd av beslag, tätning av fönster plus lite till.

Vi använder traditionella metoder och material som är skonsamma mot dig och miljön, men vi kommer även att titta på moderna metoder för att göra renoveringen enklare. Under kursens gång kommer vi gå igenom historien bakom färg samt djupare analys av fönstret och dess funktioner, till exempel ventilation och tätning, samt en hel del hantverkarknep.

En av kvällarna kommer vi gå igenom olika traditionella färger, metoder och penslar. Vi testar även på dekorationsmålning och enkla marmoreringar.

Lennart Angelroth från hembygdsföreningen i Kopparberg och tidigare byggnadsinspektör kommer att föreläsa en kväll.

Ledare

Kursen sker under ledning av Greger Ljungqvist från Sala Bygg & Fönsterrenovering AB och medhjälpare Maria Olofsdotter från Arboga Kultur & Dekormåleri samt Marie Melin från LM Kulturfönster.

Kursen kommer även att följas av en byggnadsvårdsantikvarie från Örebro länsmuseum.

Lägret

Kursen äger rum i Gamla Posthuset, Klastorpsgatan 2 i Kopparberg (ingång från Kyrkogårdsgatan).

Boendet är i flerbäddsrum i en villa på promenadavstånd (6 min) från kurslokalen. Egna lakan och handdukar medtages. Önskas annat boende – kontakta kursansvarig.

Boende, frukost, lunch och fika ingår i kursavgiften. Sista kvällen går vi på en gemensam middag på lokala puben John Scott’s, där det även finns bowling.

Ta med arbetskläder och stryktåliga skor med skydd för tårna och tjocka sulor.

Ange eventuella allergier/specialkost vid anmälan, i fritextfältet.

Sista anmälningsdag: 31 maj.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
161706
Startdatum
15 juni 2022
Veckodagar
Onsdag, Torsdag, Fredag, Lördag, Söndag
Tidpunkt
08:30–16:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
4
Plats
Gamla posthuset
Klastorpsgatan 2 71435 KOPPARBERG
Pris
4750 kr
Anmäl dig