Hoppa till huvudinnehåll

Vad sa du?

Stig Arlinger är forskaren bakom den digitala hörapparaten – en innovation som har påverkat livet för miljontals hörselskadade i hela världen. Välkommen på köksbordssamtal hos Gallerili i Skärkind där Stig berättar om hörsel och hörapparater.

"Bara i Sverige finns det i dag ungefär en halv miljon människor som använder hörapparater. Och i stort sett alla har digitala apparater – små, effektiva datorer, vars ljudbehandling kan skräddarsys för att passa olika, individuella behov. Kort sagt: hörteknik som ger hörselskadade ett bättre liv. Detta är möjligt tack vare den svenske forskaren Stig Arlinger, professor emeritus i teknisk audiologi, som nu belönas med Stora Hörselpriset 2016 på 100 000 kronor.

Han får priset av Hörselforskningsfonden ”för hans banbrytande insatser för hörselskadade genom utveckling av ny hörteknik, i synnerhet den första digitala hörapparaten, samt nydanande forskning om hörseldiagnostik – begåvad med en tvärvetenskaplig nyfikenhet som har inspirerat såväl hörselvårdpersonal som forskare”.

Det är 20 år sedan Stig Arlinger och medarbetarna i hans forskarteam vid Linköpings universitet blev först i världen med det digitala genombrottet. Ingen hörapparat kan reparera en hörselskada, men algoritmer öppnade dörren till en värld av möjligheter. Därmed blev det möjligt att lösa problemet med tjutande hörapparater, så kallad återkoppling, och att utveckla avancerad, individuell ljudbehandling, riktnings -känsliga mikrofoner, bullerreducering, trådlös ljudöverföring från till exempel mobiler, och mycket annat som underlättar för hörselskadade. Och den utvecklingen fortsätter, för fullt."

Texten är hämtad från Hörselskadades riksförbunds hemsida.
https://hrf.se/stora-horselpriset-till-forskaren-bakom-den-digitala-horapparaten/

Varmt välkommen!

I samarbete med Stadsbiblioteket, Borgs församling och ABF Östergötland
gallerili1941@gmail.com Tel. 0705-777766, 011-121618

Detta är ett: Evenemang
Arrangemangsnr
249180
Startdatum
07 oktober 2019
Veckodagar
Måndag
Tidpunkt
15:00–16:30
Medarrangör
GalleriLi
Plats
GalleriLi
Skärkind Kyrkoplan, Gamla Bankhuset 61021 NORSHOLM
Pris
Gratis
Kontaktperson
Lili Stenmark