Hoppa till huvudinnehåll

Försningsprocessen, pandemi och miljö

Att övervaka miljön i pandemiska Sydafrika

Nick Hamer föreläser på engelska.

EMG, Environment Monitoring Group är en civil samhällsorganisation i Sydafrika, som är aktiv i flera provinser och nätverk. Att vara rättvis och behandla fattiga på ett sjyst sätt är viktigt i ansträngningarna att skydda miljön. Coronapandemin har försvårat arbetet. Hur klarar sig människor i dessa besvärliga tider och hur kan EMG fortsätta att arbeta med sina mål och målgrupper? Sedan 2020 har EMG i ett samarbetsprojekt med ABF Skåne.

Nick Hamer är ursprungligen från Storbritannien men har bott i Sydafrika sedan 2001. Under de senaste åren har hans arbete fokuserat på hantering av vattenresurser och anpassning av klimatförändringar till sydafrikanska förhållanden av extrem ojämlikhet och en ofta dysfunktionell stat. 

 

Sydafrikas Sannings- och försoningskommission: vad uppnådde den och vad återstår?

Maria Ericson föreläser om sin forskning om försoningsprocessen i Sydafrika.

 

Maria Ericson är teologie doktor i etik och disputerade vid Lunds universitet i 2001 på en avhandling om "försoning och sökandet efter ett gemensamt moraliskt landskap" i Sydafrika och på Nordirland. Hon har sedan dess forskat vidare om genusperspektiv på försoning i Sydafrika samt "gästfrihetens etik" och dess betydelse för försoning. Det har inneburit flera längre vistelser i Sydafrika och intervjuer med personer vid olika organisationer i civilsamhället. Maria är idag verksam vid Södertörns högskola och Högskolan Dalarna.

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
114843
Startdatum
13 februari 2021
Veckodagar
Lördag
Tidpunkt
10:00–15:30
Antal tillfällen
1
Antal lediga platser
31
Plats
IOGT-NTO 1589
Bantorget 5 22229 LUND
Pris
Gratis
Cirkelledare
Staffan Gunnarsson
Anmäl dig