Hoppa till huvudinnehåll

Utvecklingsarbete och Klimat och säkerhet

OBSERVERA att föreläsningen kan komma att sändas via Zoom på grund av rådande omständigheter.

Om IMs utvecklingsarbete i södra Afrika

I ett samtal med två IM-medarbetare, Anders Berg och Dalitso Kubalasa (den senare på länk), får vi diskutera och höra om utvecklingen i några länder i södra Afrika samt ta del av IMs syn på ett modernt utvecklingssamarbete i en snabbt föränderlig värld, präglad av hot mot demokratin, ökande fattigdom och väldiga möjligheter.

 

Dalitso Kubalasa är Regionchef för IM i södra Afrika. Han är ekonom med lång erfarenhet från utvecklingssamarbete och drivs av tanken om inkluderande partnerskap. Han lyfter och motiveras av IMs roll som kontaktskapare, möjliggörare och katalysator för förändring av samhället.

 

Anders Berg är global verksamhetschef på IM och har i många år jobbat med internationellt utvecklingssamarbete i olika positioner och roller. På IM driver han ett arbetssätt där mod, förenkling och ansvarsutkrävande står i centrum för arbetet och där de faktiska resultaten är det viktigaste, inte tanken.

 

Klimat och säkerhet blir det krig när klimatet förändras?

Det varnas allt oftare för att klimatförändringarna kan leda till spänningar och öka risken för konflikter. Sverige har verkat för att göra detta till en fråga för FNs säkerhetsråd. En särskild FN-mekanism för klimat och säkerhet har bildats med svenskt stöd. Men vad säger forskningen, vad vet vi egentligen om en sådan koppling? I föredraget ger Johan Schaar en bild av kunskapsläget.

 

Johan Schaar är agronom, har arbetat med humanitära, utvecklings- och klimatfrågor för Röda Korset, Sida och andra organisationer. Han är nu associate senior fellow vid fredsforskningsinstitutet SIPRI och medlem av Expertgruppen för biståndsanalys.

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
115263
Startdatum
20 november 2021
Veckodagar
Lördag
Tidpunkt
09:30–15:00
Antal tillfällen
1
Antal lediga platser
30
Plats
IOGT-NTO 1589
Bantorget 5 22229 LUND
Pris
Gratis
Anmäl dig