Hoppa till huvudinnehåll

Trådar av syskonskap

Dokumentären om hur stickning, som aktivism mot könsrelaterat våld, föddes och växte till en rörelse som spred sig nationellt.

Hilos de sororidad är en dokumentärfilm som berättar om hur stickning, som aktivism mot könsrelaterat våld, växte till en rörelse som spred sig nationellt. Vi får följa med i mötena, historierna och resorna som bland annat bar iväg till Wanås i Sverige. Filmen vann andra pris när Human Rights filmfestival anordnades i Spanien 2019.

Idén skapades av föreningen Harituz i Asigarraga, Spanien, där en grupp kvinnor träffades varje vecka för att sticka tillsammans. Kvinnorna i föreningen ville skapa något broöverbryggande, en gemensam symbol, i kampen mot våldet. En enorm halsduk påbörjades där varje stickat varv representerar ett förlorat liv, taget av könsrelaterat våld.

Halsduken är idag 6 km lång..


Stickgruppen "Sticka för fred" är länken här i Sverige. Efter filmvisningen, som pågår mellan 18.00 - 19.15, kommer de berätta lite om sin verksamhet och hur du, som vill, kan engagera dig.

 

Under november kommer det finns en stickhörna på Stadsbiblioteket i Lund. Där kan alla som vill visa sitt stöd genom att sticka ett eller flera varv på en påbörjad halsduk.

 

I samarbete med ABF Skåne, Stadsbibliotekent i Lund och Sticka för fred.

 

 

Trailer (utan text):

https://www.youtube.com/watch?v=OEuI3rlGHIc&feature=youtu.be

 

Välkommen!

 

Detta är ett: Evenemang
Arrangemangsnr
113836
Startdatum
17 november 2020
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
18:00–19:45
Plats
Stadsbiblioteket i Lund
S:t Petri Kyrkogata 6/Box 111 22221 LUND
Pris
Gratis