Hoppa till huvudinnehåll

Ett nytt bank- och penningsystem för en hållbar ekonomi - delvis digital kurs

Varför måste bankerna alltid stödjas vid kriser? Skapar bankerna pengar och hur påverkar det jämlikheten, bostadspriserna och miljön? Kan vi organisera bankerna, pengarna och finanssystemet på ett bättre sätt?

Innehåll

Finanskrisen 2008 och coronakrisen visade det finansiella systemets mörkaste sidor. Riksbanken var tvungen att skapa hundratals miljarder för att stödja bankerna och finansindustrin. Samtidigt föll många människor och småföretag mellan stolarna. Varför då? Finns några bättre alternativ?

Varmt välkommen på en spännande studiecirkel där vi på ett pedagogiskt sätt lära oss vad pengar och banker är, hur penningsystemet fungerar och varför dagens system är djupt problematiskt. I kursens sista del kommer vi fördjupa oss i några lösningsförslag. Räcker hårdare reglering av finans- och bankbranschen? Eller krävs att vi tar mer fullständig demokratisk kontroll över produktionen av pengar?


Förkunskaper

Kursen går att tillgodogöra sig på olika nivåer och passar dig utan förkunskaper, men det finns extra läsning för dig som vill fördjupa dig mera inför träffarna. Det kommer finnas gott om utrymme för diskussion.


Kursmaterial

Cirkeln utgår från rapporten Förstatliga pengarna (Katalys, 2019) men kommer kompletteras med läsning ur andra böcker och artiklar för den som vill fördjupa sig mer.


Upplägg

Vi träffas 8 tillfällen under våren, Torsdagar 18-20.30. Varannan träff kommer vara digital med rapportförfattaren Samuel Kazen Orrefur och varannan träff fysisk med en lokal cirkelledare. (Om Coronaläget hindrar oss att träffas fysiskt så går alla träffarna digitalt.)

4 februari - Digital träff

11 februari - Fysisk träff på ABF, Spånehusvägen 47

18 februari - Digital träff

25 februari - Fysisk träff på ABF, Spånehusvägen 47

4 mars - Digital träff

11 mars - Fysisk träff på ABF, Spånehusvägen 47

18 mars - Digital träff

25 mars - Fysisk träff på ABF, Spånehusvägen 4

 

Anmälningsvilkor

Anmälan är bindande men enligt konsumentlagen har du rätt att ångra din anmälan genom att till ABF lämna eller sända ett meddelande om detta inom 14 dagar från den dag som du anmält dig. Avanmälan innan kursstart debiteras med 150 kr om det går utanför konsumentlagen och avanmäler du dig på startdatum eller efter är du betalningsskyldig till hela avgiften.

 

Tillgänglighet

Vår ambition är att så många som möjligt ska kunna delta på våra kurser och använda vårt material. Har du frågor kring tillgänglighet är du välkommen att kontakta oss.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
176016
Startdatum
04 februari 2021
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
4
Antal lediga platser
4
Plats
Distans
Pris
450 kr
Cirkelledare
Samuel Kazen Orrefur
Anmäl dig