Hoppa till huvudinnehåll

Ett nytt bank- och penningsystem för en hållbar ekonomi

Hur kan vi minska de ekonomiska klyftorna, undvika finanskriser och ställa om till en grön ekonomi?

Coronakrisen visade det finansiella systemets mörkaste sidor. Riksbanken var tvungen att skapa Ofantliga mängder pengar för att rädda bankerna och finansindustrin. Samtidigt föll många människor och småföretag mellan stolarna och fick inte stöd.

Varför måste bankerna alltid räddas vid kriser? Vad orsakar egentligen finanskriser? Skapar bankerna pengar och hur påverkar det skuldsättningen, jämlikheten och ekonomin? Kan vi organisera bankerna, pengarna och finanssystemet på ett bättre sätt? Det är frågor vi kommer fördjupa oss i och diskutera i denna studiecirkel.

Varmt välkommen på en spännande studiecirkel där vi på ett pedagogiskt och systematiskt sätt lära oss vad pengar och banker är, hur penningsystemet egentligen fungerar och varför dagens system är djupt problematiskt. I kursens sista del kommer vi fördjupa oss i några lösningsförslag. Räcker hårdare reglering av finans- och bankbranschen? Eller krävs att vi tar mer fullständig demokratisk kontroll över produktionen av pengar?

Vi kommer läsa en rad spännande artiklar och utdrag ur böcker. Kursen går att tillgodogöra sig på olika nivåer och passar framförallt dig utan förkunskaper, men det finns extra läsning för dig som vill fördjupa dig mera inför träffarna. Det kommer finnas gott om utrymmer för diskussion.

 

Syfte

Cirkeln omfattar sex träffar à 2,5 h och syftar till att öka deltagarnas kunskap om hur penning- och banksystemet fungerar. Hur går det till när bankerna skapar pengar? Hur kommer det sig att bankerna fått detta unika privilegium? Vilka blir konsekvenserna för samhällsekonomin? Kan en lösning vara att förstatliga pengarna? Vilka invändningar finns mot förslaget?

 

Kursmaterial / Litteratur

Cirkeln utgår från rapporten Förstatliga pengarna (Katalys, 2019) men kommer kompletteras med läsning ur Ann Pettifors bok Produktionen av pengar (2019) samt andra artiklar för den som vill fördjupa sig mer.

 

Ledare

Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Samuel Kazen Orrefur är debattör och föreläsare och har skrivit rapporten Förstatliga pengarna (Katalys, 2019).

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
174292
Startdatum
30 september 2020
Veckodagar
Onsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
6
Antal lediga platser
Fullsatt
Plats
ABF Huset Malmö
Spånehusvägen 47 21158 MALMÖ
Pris
440 kr
Cirkelledare
Samuel Kazen Orrefur
Anmäl dig som reserv