Hoppa till huvudinnehåll

Stadens sångfåglar – studiecirkel för nybörjare

I alla tider har människor vintern igenom längtat efter att få höra den första fågelsången med löfte om den annalkande våren. Välkommen till vår gedigna och kunskapsfyllda cirkel om stadens sångfåglar under ledning av vår mycket kunniga och inspirerande ledare Kaj Svensson.

Lärka, trana, svala och gök

I alla tider har människor vintern igenom längtat efter att få höra den första fågelsången med löfte om den annalkande våren. I bondesamhället välkomnades lärkan, storspoven, tranan, ladusvalan och göken som budbärare av liv, välstånd och fruktsamhet. Koltrasten, Sveriges inofficiella nationalfågel, känner de flesta igen liksom kanske talgoxe, bofink och rödhake. Men det finns åtminstone ett femtiotal mer eller mindre vanliga sångfåglar som kan vara intressanta att lära sig.

I studiecirkeln fördjupar vi oss i fåglarnas läten och beteenden under den intensiva häckningsperioden. Det mesta av tiden kommer vi att vistas i Malmös parker.

Studiecirkelns mål

Kursdeltagaren ska ha grundläggande kunskaper om de vanligaste sångfåglarnas läten, fältkännetecken, flyttmönster och häckningsvanor.  Kursdeltagaren ska ha tillräckliga kunskaper för att i fält kunna artbestämma några av stadens vanligaste sångfåglar – och några av de lite ovanligare.

Cirkeltillfällen

Åtta tillfällen morgon och kvällstid i april och maj varav tre exkursioner i fält. Vid fint väder förläggs tre av de fem teorilektionerna helt eller delvis utomhus.

Material och tips

I kursavgiften ingår ett instuderingshäfte som sammanfattar träffarnas innehåll.

Utrustning för exkursionerna:

Kursdeltagaren behöver ha tillgång till kikare och fågelbok (tips kan mejlas samtidigt som bekräftelsen). Kursdeltagaren svarar själv för att ha lämplig utrustning i form av tåliga kläder och skor samt egen förtäring på exkursionen.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
172332
Startdatum
15 april 2020
Veckodagar
Onsdag, Lördag
Tidpunkt
17:30–20:15
Antal tillfällen
8
Antal lediga platser
4
Plats
ABF Huset Malmö
Spånehusvägen 47 21158 MALMÖ
Pris
900 kr
Anmäl dig