Hoppa till huvudinnehåll

Arbetarrörelsen i svensk samhällsomvandling

LO-distriktet i Skåne bjuder tillsammans med Lunds universitet, föreningen Centrum för arbetarhistoria och ABF Malmö in till en unik möjlighet att läsa om arbetarrörelsens historia och dess roll i den svenska samhällsomvandlingen.

Detta är en kurs om arbetarrörelsens historia och dess roll i den svenska samhällsomvandlingen för dig som är LO-medlem. Vi träffas kvällstid vid åtta tillfällen under våren 2022.

På kursen tar vi upp viktiga kapitel ur rörelsens historia, exempelvis arbetarrörelsens födelse, kampen för demokrati, folkhemsepoken och välfärdsbygget samt den nyliberala utmaningen. Avslutningsvis riktar vi även blickarna framåt och frågar oss med utgångspunkt i historien och den dagsaktuella debatten varthän rörelsen är på väg.

Innehåll:

Varje kurstillfälle, utom introduktionsträffen och studiebesöket på Arbejdermuseet, omfattar tre kvällstimmar och består av en föreläsning samt diskussion av kurslitteraturen. Läsanvisningar ges från gång till gång.

Som grundbok använder vi Lars Olsson & Lars Ekdahl: Klass i rörelse. Arbetarrörelsen i svensk samhällsomvandling, Arbetarrörelsens Arkiv och bibliotek, Stockholm 2014 (208 s). Boken ingår i kursavgiften. Därutöver läses ett antal kortare texter vilka delas ut under kursens gång, i huvudsak som kopior.

Praktisk info:

Utbildningen genomförs på kvällstid som studiecirkel vid åtta tillfällen mellan vecka 3 och 24 år 2022. Ledare på kursen är historikerna Magnus Olofsson och Emma Hilborn. Även andra ledare kan bli aktuella.

Tid: Kursen startar den 20 januari kl 17.30–20.00 och avslutas den 16 juni.

Plats: LO-distriktet i Skåne, Olof Palmes plats 1, 214 44 Malmö, vån 7.

Anmälan: Sista anmälningsdag är den 10 december på följande länk: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=d5dYbaxLfEe7588KjFqLOgbpQl7d_hFFvAnIAT5PfwZUNk0xOVI2NkxKMk9RQThUUFExTThVWlM1NyQlQCN0PWcu

Ekonomi: Det kostar 1 500 kr/deltagare att gå utbildningen och i det ingår kurslitteratur och resa till Arbejdermuseet i Köpenhamn, inträde och middag. Kursavgiften faktureras av LO-distriktet i Skåne till anmälande organisation eller person. Det utgår ingen ersättning för förlorad arbetsförtjänst eller resor från LO-distriktet.

 

Vid frågor om utbildningen eller annat kontakta: Magnus Olofsson, magnus.olofsson@hist.lu.se

 

 

 

 

 

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
177677
Startdatum
20 januari 2022
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
17:30–20:00
Antal tillfällen
8
Antal lediga platser
12
Medarrangör
LO-distriktet i Skåne
Plats
LO-distriktets lokaler
Folkets Hus, Olof Palmes plats 21444 MALMÖ
Pris
1500 kr
Cirkelledare
Emma HilbornMagnus Olofsson