Hoppa till huvudinnehåll

Sykurs Onsdagar varannan vecka 6 tillfällen HT-23

Raksöm, sick-sack, klipp och fålla! En kurs för dig som vill lära dig sy eller utveckla din tidigare kunskaper.

Vill du komma igång med sömnad eller ta dina nuvarande sykunskaper till oanade höjder? Här väljer du själv om du vill sy nytt, sy in, göra om eller lappa och laga. Som deltagare tar du med dig egna mönster, tyger och sybehör. Symaskiner finns.

Obs! Kursen har sex tillfällen och sker varannan vecka.

I början på varje kurstillfälle kommer kursledaren visa en kort teknikövning på ca 30 minuter som deltagarna sedan får prova på. Antingen på liten provlapp eller på eget projekt. Efter genomgången är det upp till deltagarna att bestämma vad de vill jobba med under resten av kvällen. 

Ta med allt material du behöver för att sy, synålar, knappnålar, trådar, måttband, penna, tygkrita, mm. Maskiner finns! 

Tillfälle 1: Lagningar Vi går igenom enkla och vanliga jeanslagningar som ofta uppstår på jeans och andra byxor. 

Jag berättar vad man ska tänka på när man lagar jeans utifrån hållbarhet, material, teknik. Deltagarna får varsin testlapp att göra laningsmetoden på.

Ta med dina egna jeans eller någon annans jeans som behöver lagas, och en trådrulle som stämmer överrens med färgen på byxorna! 

Tillfälle 2: Vi går igenom Dragkedja Jag visar enkelt steg för steg hur en dragkedja sys i! Deltagarna får prova tekniken på provlappar eller på sitt egna projekt! 

Ta då med de plagg eller projekt du vill sätta dragkedjan samt en dragkedja som passar i längd och färg. Det går även bra att öva tekniken på en provlapp, ta då med vilken dragkedja som helst som du vill öva med. 

Tillfälle 3: Dold dragkedja Jag visar hur man sätter i en dold dragkedja. Deltagarna får prova tekniken på provlappar eller på sitt egna projekt! Ta då med de plagg eller projekt du vill sätta dragkedjan samt en dragkedja som passar i längd och färg. Det går även bra att öva tekniken på en provlapp, ta då med en dold dragkedja att öva med. 

Tillfälle 4: Stolpficka Vi går igenom steg för steg hur man syr en riktigt snygg och skräddad stolpficka. Väldigt användbar ficka i såväl byxa som jackor. Om du har ett plagg att öva tekniken på så går det bra att ta med det. Annars finns det material till provlappar på plats. 

Tillfälle 5: Tygkasse Vi går igenom enkla modeller och designs till en tygkasse för mer hållbar shopping! Vi pratar materialval utifrån funktion och design och deltagarna får själva bestämma modell och om de vill använda någon av teknikerna vi gått igenom under kursens gång, T.ex sätta i blixtlås eller göra en ficka på!

Ta med de tyg du vill använda till tygkassen och de övriga material du kommer behöva. Det går även bra att göra tygkassen av något gammalt plagg eller dylikt! 

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
112228
Startdatum
20 september 2023
Veckodagar
Onsdag
Tidpunkt
17:45–20:45
Antal tillfällen
6
Antal lediga platser
2
Plats
ABFs Studiehem
Kommunalvägen 26 14161 HUDDINGE
Pris
1300 kr
Anmäl dig