Hoppa till huvudinnehåll

Online - Raymond Chandler och den amerikanska drömmen VT-21

Vi kommer utifrån två romaner av Raymond Chandler, Den stora sömnen och Farväl älskade, analysera Raymond Chandlers bildspråk och berättarteknik samt undersöka myten och verkligheten bakom den "amerikanska drömmen".

Idag när mångmiljardären och dokusåpakändisen Donald Trump kunnat bli president, så är Raymond Chandler mer aktuell än någonsin. Raymond Chandler hävdade själv alltid att han var opolitisk. På samma gång finns det få författare som på ett så effektivt sätt genom sina romaner kritiserat det amerikanska ideal där framgång och pengar bestämmer ditt värde som människa.

Känd för sina metaforer och fantastiska miljöbeskrivningar så är han både ett barn av sin tid och en outsider som i gestalt av sin deckarhjälte Philip Marlowe är en iskall analytiker av 30- 40- och 50-talets USA.

Chandler skildrar människorna som lever i det till ytan glamorösa Los Angeles. Hans böcker är skrivna under en intressant period i Amerikas historia från den stora depressionen på trettiotalet till andra världskriget och efterkrigstiden där jakten på vänsterelement präglade Hollywod och många svartlistades av "The House Un-American Activities Committee.

Kursen startar när den har minst sex deltagare anmälda.

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
107459
Startdatum
20 maj 2021
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
16:00–17:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
12
Plats
Distansverksamhet
Pris
900 kr
Anmäl dig