Hoppa till huvudinnehåll

Stadsvandring Norrtälje - Den blomstrande Badortsepoken

Följ med guiden och konstnären Anders Djerf på en vandring till societetsparken som ger en bild av hur det såg ut här för hundra år sedan. Det välbesökta kurbadet skapade välstånd i staden.

Den för staden betydelsefulla epoken som kurbadort inleddes med att stadsläkaren Pehr Georg Palmgren fann att Kvisthamravikens lera hade lindrande, rent läkande effekt. Stort varmhusbad och mindre kallhusbad byggdes, Societetshuset och musikpaviljongen uppfördes, Societetsparken anlade liksom Societetsbron. Badgäster kunde skriva in sig hela säsongen eller för kortare perioder. Rummen i pensionaten runt om i den lilla staden fylldes övernattande. Särskilda granar planterades, deras doft skulle vara särskilt hälsosam att inandas under dagliga vandringar i granparken. Ångbåtstrafiken på Stockholm, som inletts i liten skala 18466, utvecklades, liksom trafiken på den smalspåriga järnvägen som startade 1885.

Vandringen startar på Lilla Torget i Norrtälje varar cirka 1 tim 30 min

Föranmälan direkt till guiden: anders@norrtaljeguiden.se eller +46((0)73-6595200
Vuxna 100 kr, ungdom 10-16 år 60 kr. Yngre gratis. Betalning på plats, kontant eller swisch

I samarbete med ABF Norrtälje och Norrtälje Turistbyrå

  

Stadsvandringar & covid-19

Dags att aktivera sig efter veckor av inställda evenemang och inomhusvistelse? Stadsvandringarna är ett perfekt sätt att göra detta då smittorisken är mycket låg med tanke på att de utförs i mindre grupper och utomhus. Vi rekommenderar dock alla vandringsdeltagare att vistas 1-2 meter från varandra enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 

Detta är ett: Evenemang
Arrangemangsnr
413626
Startdatum
22 juni 2021
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
18:00–19:30
Medarrangör
Fri grupp Anders Djerf
Plats
Lilla Torget
Norrtälje
Pris
Gratis