Hoppa till huvudinnehåll

Joni Mitchell - A woman of heart and mind

Joni har inspirerat en stor skara kvinnliga singer-songwriters fram till idag. Det gör det så intressant att studera, när-läsa och analysera hennes texter.

Popmusiken förändrades på 1960-talet då texterna om pojke-möter-flicka utvecklades till ett brett spektrum av ämnen inom politik, psykologi och sociologi, ofta självutlämnande, litterära filosoferande och provocerande.

I spetsen för den här utvecklingen stod Bob Dylan och många följde efter och utvecklade den genre vi idag kallar singer songwriter. En av dem var Joni Mitchell som ur ett kvinnligt perspektiv utvecklat både text och musik.

Jonis texter, som på ett poetiskt och bildrikt konkret sätt skildrar tillvaron ur ett personligt och kvinnligt perspektiv, bröt mot den då dominerande manliga poplyriken. Hennes texter är centrallyriska om egna men även med utblick på tillvaron och världen av idag. Joni har samarbetat med David Crosby, Leonard Cohen och James Taylor men hon har framför allt inspirerat en stor skara kvinnliga singer songwriters fram till idag. Man kan påstå att Joni Mitchell är den främsta i en genre som hon har utvecklat ur folk, rock och jazz. Hon åtnjuter stor respekt bland jazzmusiker som Charlie Mingus, Jaco Pastorius, Herbie Hancock och Wayne Shorter. Hon är i sanning ett original, i ordets bästa mening.

Vi kommer att lyssna på hennes musik och gå igenom hennes texter med avseende på
motiv, teman och hennes biografi. Det kommer att handla om relationen mellan man och kvinna, världen av idag och en livshållning.

Varmt välkommen!

 

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Denna cirkel leds av Peter Holst.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
487346
Startdatum
01 mars 2022
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
16
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
790 kr
Cirkelledare
Peter Holst
Anmäl dig