Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Filmen som massmedium – samhällskritik och eskapism del 2: 1945-1990

Är film bara ett medium för att väva drömmar av tomma ideal, eller kan vi utvinna något om den historiska utvecklingen genom att analysera film?

I den här studiecirkeln diskuterar vi filmens roll efter andra världskriget, när Hollywood når sin kulmen av inflytande. USA blir världens centrum, med filmen som ikon och symbol för hela planetens begär och drömmar. Samtidigt som Hollywood står som starkast börjar en ny världsfilm födas, som utmanar den klassiska berättarstrukturen som Hollywood fulländat.

Kalla kriget och medborgarrättsrörelsen, demokrati och realsocialism, efterkrigstiden bjöd på en hel del politiska spänningar. Vad har filmen att säga om politik och samhälle? Är det bara ett medium för att väva drömmar av tomma ideal och fantasier, eller kan vi utvinna något om den historiska utvecklingen genom att analysera film?

Vi kommer titta närmare på det Svenska folkhemmets filmkultur, och analysera filmhistoriens mästerverk.

Förkunskaper
Cirkeln är en fortsättning på en tidigare filmhistorisk studiecirkel men det krävs inte att du gått den första. Ett intresse eller en nyfikenhet för film eller historia är fullgott.  

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Hampus Byström är en nyexaminerad mastersstudent i historia och tidigare lett flertalet studiecirklar hos ABF Stockholm inom ämnena film och politik. 

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
470517
Startdatum
07 april 2020
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
9
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
450 kr
Cirkelledare
Hampus Byström
Anmäl dig