Hoppa till huvudinnehåll

Prova på: Samtida modern dans

Vill du prova på samtida modern dans? Välkommen att prova på en energifylld dansklass som uppmuntrar dansglädje bland deltagarna.

Vill du prova på samtida modern dans? Anmäl dig och prova på!  Olika nivåer finns sedan att välja på under terminen.

Vi kommer att utforska genrens grundprinciper genom stilarna releaseteknik och golvteknik (floor work). Under kursen utvecklar deltagarna fysiska och danstekniska färdigheter samt en kroppsmedvetenhet som krävs för att kunna artikulera sig genom rörelse.

Tydliga rörelser som att snurra, hoppa, falla, spirala och springa lärs ut. Vi provar olika slags rörelsekvaliteter (tex. flödande/skarp/tung) och lär oss att dynamiskt kunna byta från en kvalitet till en annan. Genom att förstå hur vi kan utnyttja tyngdkraften och momentum gör vi det möjligt att förflytta oss effektivt. Vi använder andning för att generera kraft, nyanser, differentiering och tillåta större rörlighet och stabilitet. Vi låter bilder och sinnesintryck påverka oss och vi hittar sätt att skifta fokusen mellan uttryck och intryck. I golvteknik utvecklar vi färdigheter i att ta oss smidigt upp och ner från golvet.

Vi utforskar hur vi kan röra oss på låga nivåer med hjälp av golvet för att korsa rummet. Genom att praktisera golvteknik får vi förståelse för kroppens tredimensionalitet, anatomi och mekanik utan att hållas uppe av att stå på två ben.

Dansklassen börjar med en uppvärmning för att hitta linjering i kroppen, artikulera lederna, koppla samman rörelse med andning, aktivera kroppens mittpunkt, låsa upp och släppa spänningar så att rörelse kan passera fritt genom kroppen.

Allteftersom klassen fortskrider bygger vi på med mer intensitet för att nå en djupare fysikalitet, vi försöker hitta styrka utan att stressa eller pressa oss själva. I olika kortare danssekvenser låter vi kroppen färdas genom rummet. Rörelsematerialet har tydliga övergångar från stora rörelser till detaljerade rörelser och förändringar i dynamiken (t ex attack och släppa loss). Slutet av dansklassen är avsedd för en danskombination där de olika element vi har arbetat med integreras till i en längre sekvens av rörelser. Under klassens gång arbetar vi varierande i grupp, par eller individuellt. En viktig komponent i undervisningen är att skapa en känsla av samhörighet och delad upplevelse bland deltagarna i gruppen. 

Kursen hålls på engelska eller svenska beroende på gruppens önskemål.

Alla är välkomna och ingen tidigare erfarenhet krävs.
Varmt välkommen!

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Elise kommer hålla i detta tillfälle. Hon vikarierar för Ellen Johansson tills cirka maj.

Elise Nuding jobbar frilans som dansare, koreograf, och pedagog sedan 7 år tillbaka. Ursprungligen från Storbritannien, har hon bott i Sverige sedan fyra år och under den tiden arbetat med olika projekt som dansare och egna föreställningar både i Sverige och utomlands. Hon har undervisat bl.a på Balettakademien, Danscenter Fryshuset och för närvarande inom kandidatprogrammet på Dans och cirkus högskolan (DOCH/UniArts Stockholm).Hon är utbildad på Brown University (USA) och London Contemporary Dance School (UK). 

Ellen Johansson utbildad dansare vid London Contemporary Dance School. De senaste sex åren har hon frilansat som dansare och danslärare i London men är nu tillbaka i Sverige. Hon har erfarenhet av att undervisa olika nivåer, allt från nybörjare till professionella dansare. Hon är även certifierad yogalärare via Triyoga i London.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
484001
Startdatum
28 augusti 2021
Veckodagar
Lördag
Tidpunkt
14:30–16:00
Antal tillfällen
1
Antal lediga platser
25
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
150 kr
Cirkelledare
Ellen Johansson
Anmäl dig