Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Datakurs: AI & ChatGPT

Hur kan jag ha användning av ChatGPT i min vardag? Och hur fungerar egentligen tekniken bakom AI?

Ingen har nog missat den generativa AI-hypen. Generativ AI svept in som en storm på det senaste året. Men hur funkar det och vad ska vi ha det till?

Det är lätt att känna sig förvirrad av alla begrepp och även att ge upp i att försöka förstå och ta kontroll över…. På denna kurs ska vi reda ut vad olika begrepp betyder, Vi tittar på tillämpningsområden samt tekniken bakom AI. Vi ska också testa olika AI- verktyg för att kunna göra egen bedömning. Vi diskuterar personligt integritet och etiska aspekter i samband med AI användning. Vi varvar spännande debatter med teori och praktik. Välkomna!

Preliminärt program för kursen:

 • Vad innebär begreppet Artificiell Intelligens och vad står chatGPT för?
 • Turingtest. Har någon chatbot passerat Turingtest i dagsläget?
 • Kommunikation med AI
 • Källkritik. Var ligger ansvaret? 
 • Vilka databaser används
 • Moral och Etik 
 • Filtret mellan AI och användare
 • Olika typer av generativ AI:  Bing, Bard, Dall-E, chatGPT.
 • Har AI ett mänskligt medvetande? Debatt. 

Material och upplägg

Du behöver inte införskaffa något studiematerial.
Ta med din egen dator som du vill arbeta på eller anmäl om du behöver låna en dator från oss i din bokning av kursen eller via mail (senast en vecka innan kursstart).

Utgångspunkten i alla våra kurser är folkbildningspedagogiken. Den bygger i korthet på en dialog mellan ledare och deltagare. Ledaren är navet i undervisningen men deltagarnas önskemål, förkunskaper och behov är avgörande för hur den gemensamma kunskapsresan ska se ut. Här ägnar vi oss åt lärande i en liten demokratisk grupp där nyfikenheten och glädje genomsyrar arbetet. Varmt välkommen!

Nivå

Inga förkunskaper krävs men det är bra om du har grundläggande datorvana.

Cirkelledare

Lara Domnína är systemvetare i grunden. Lara arbetar med digitaliseringsprojekt, workshop-ledning samt utbildningsmaterial för systemanvändare. Lara har varit systemanalytiker i över 15 år inom databranschen. Hon har erfarenhet från olika områden och branscher såsom bilindustri, finans, offentlig verksamhet och sjukvård. Som systemanalytiker är hennes jobb att förstå det komplexa, ta fram hållbara lösningar och presentera dem på ett pedagogiskt sätt. Lara brinner för att hjälpa andra navigera i vår digitala värld.

Bra att veta

 • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
 • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
 • Kallelse/fakturor skickas till din mejladress. Titta i din skräppost om du inte ser den. Vill du ha den med post skriv det i kommentarsfältet vid anmälan. 
 • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
 • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.
 • OBS! Även om kursen har passerat startdatum så kan det finnas platser kvar och möjlighet att anmäla sig till kursen. Du får vid sen anmälan besked att du står på reservplats för att startdatum har passerat och får vänta in en bekräftelse från oss om du sedan får en bekräftad plats på kursen. Du börjar då nästkommande tillfälle och betalar fullt kurspris.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos ABF Stockholm, samt om villkor och ångerrätt hos oss https://abfstockholm.se/kurser/om/

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
503451
Startdatum
10 mars 2024
Veckodagar
Söndag
Tidpunkt
10:00–12:30
Antal tillfällen
6
Antal lediga platser
3
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
1890 kr
Cirkelledare
Lara Domnína
Anmäl dig