Hoppa till huvudinnehåll

Bokföring, på lätt svenska (AMK)

Kostnadsfri arbetsmarknadskurs (AMK) som främst riktar sig till dig som har varit utanför arbetsmarknaden en längre tid och vill stärka din kompetens för att öka dina möjligheter att få arbete.

Varför behöver ett företag bokföring? Bokföringsskyldighet innebär att företaget har bevis för alla händelser som påverkar företagets affärer.

Inledande del av utbildningen ger dig kunskaper i olika ekonomiska begrepp och termer som är bra att känna till innan du börjar sköta det dagliga arbetet med bokföringen.

På denna studiecirkel kommer du att lära dig om de viktigaste bokföringsmetoderna, hur resultat skapas i företaget och hur man gör bokslut.

Att arbeta med bokföringen från grunden innebär att man redovisar affärshändelser på olika konton. Du kan skapa bra rutiner kring ditt dagliga arbete med löpande bokföring när du vet hur kontoplanen fungerar och hur resultat- och balansräkningar är uppbyggda.

Vi går igenom hur du konkret sammanställer företagets ekonomiska rapporter och gör ett bokslut.
Kursen genomförs på lätt svenska och anpassas efter deltagarnas egna studietakt och intresse.

Bland annat går vi igenom:

 • Olika typer av företag och företagsformer
 • Grundläggande begrepp och redovisningsprinciper
 • Bokföring med debet och kredit
 • BAS- kontoplanen
 • Löpande bokföring
 • Budgetering
 • Balansräkning
 • Ekonomirapporter
 • Resultaträkning
 • Deklaration av bokslut och revision
 • Bokföringsprogram

Litteratur
Bokföring från början (Liber)
ISBN 9789147113231

Ledare

Kursledaren Piret Sundberg arbetar som pedagog och utbildar inom bland annat inom trädgård, motiverande samtal, entreprenörskap och bokföring. Piret har erfarenhet av att arbeta med stödsamtal och med människor med funktionsnedsättningar. 

Praktiskt info
Av kursens 10 tillfällen kommer 1-2 av dessa att fokusera på arbetsmarknaden. Vad du ska tänka på när du söker jobb, skriver ditt CV och din jobbansökan. Allt för att du ska vara redo att ta steget ut på arbetsmarknaden.

Anmälan
Du får endast anmäla dig till en arbetsmarknadskurs under 2022. Har du anmält dig till flera kommer de senare anmälningarna makuleras och du kallas till kursen du först anmält dig till. Vi ber dig att meddela oss i god tid ifall du inte kan delta i kursen. Det är bara schysst att göra det, tycker vi. Det är många som vill gå våra kurser.

Vem får delta?
Denna kurs riktar sig främst till dig som har varit utanför arbetsmarknaden en längre tid och vill stärka din kompetens för att öka dina möjligheter till arbete och som är mellan 20 och 64 år.

Övrigt
Vid frågor mejla studieprogrammet.stockholm@abf.se

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
488160
Startdatum
14 februari 2022
Veckodagar
Måndag, Tisdag, Onsdag
Tidpunkt
13:15–16:30
Antal tillfällen
10
Antal lediga platser
8
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Cirkelledare
Piret Sundberg
Anmäl dig