Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Försäkringar och pension

Från socialförsäkringar till eventuella avtalsförsäkringar och privata försäkringar. Från den allmänna pensionen i det ”orange kuvertet” till eventuell avtals-/tjänstepension och privat sparande.

Försäkringar är kanske inte så roligt alla gånger, men när det händer något och olyckan är framme ångrar man om man inte är rätt försäkrad! Väldigt många är felförsäkrade och har antingen för få försäkringar, är dubbelförsäkrade eller felförsäkrade.  I samband med att det är valår, undersöker vi också

Pensionen är för många ett ångestladdat ämne eller så tycker man att den känns långt bort och inte är värd att tänka på just nu. Men från och med den dagen du börjar att jobba är det viktigt att tänka på din pension då varje krona räknas för hur din ekonomi kommer att se ut som pensionär.

Under dessa fem träffar går vi igenom hur det svenska försäkringssamhället är uppbyggt – vad som finansieras via skatten, via kollektivavtal och vad du som privatperson själv måste tänka på. Vi går även igenom hur pensionssystemets olika delar fungerar, vart du kan hitta dina pensionsuppgifter och hur du ser vad du har för summor.  I samband med att det är valår, tittar vi också på hur politiken påverkar utformningen av försäkrings- och pensionssystemet.

- Tillfälle 1:

Vi går igenom deltagarnas kunskaper och tankar kring försäkringar och pension. Vad vet man och vad tror man sig veta?
Vi börjar att titta på botten av försäkringspyramiden – alltså den statliga delen av försäkringarna. Vad finns där? Hur finansieras dessa? Hur och när använder man dessa?
- Tillfälle 2:
 Snabb upprepning av botten av försäkringspyramiden med chans till tankar och funderingar kring dessa.
Vi går igenom den allmänna pensionen – hur den fungerar i nutid, dess olika delar, när man har rätt till den och varför den är viktig. 
 - Tillfälle 2:
Vi går igenom skillnaden på att vara försäkrad på jobbet och att inte vara försäkrad. Vilka försäkringsdelar brukar ingå i ett kollektivavtal och vart kan man hitta information kring dessa? Varför är det viktigt att vara försäkrad på jobbet? När tar Försäkringskassan över arbetsgivarens ansvar?
 - Tillfälle 4:
Varför kan man behöva fler pensionsinbetalningar än bara via den allmänna pensionen?
Vi går igenom taket i den allmänna pensionen, hur en avtals-/tjänstepension fungerar – hur man får en sådan och för vem den är viktig.
 - Tillfälle 5:
Vilka försäkringar är inte skattefinansierade? Vilka privata försäkringar finns det och hur får man reda på vilka man har?
Vi går igenom vanliga missar och missförstånd kring vad många ofta tror ingår i socialförsäkringarna eller via kommunen.
Hur kommer det sig att majoriteten med bil har en bilförsäkring medan alla inte har en barnförsäkring? Vad är en hemförsäkring, sjukförsäkring och graviditetsförsäkring?

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning.
Cassandra Solback är en van kursledare inom diverse ämnen och har tidigare arbetat bland annat som försäkringsinformatör inom Handels, genom LO och Folksam och blev strax därefter kurshandledare för LO och Folksams grundutbildning för försäkringsinformatörer.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
487985
Startdatum
03 maj 2022
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
17
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
450 kr
Cirkelledare
Cassandra Solback
Anmäl dig