Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Bokcirkel: "Spela fotboll bondjävlar"

En facklitterär bokcirkel om den svenska fotbollens historiska betydelse för den lokala identiteten. AIK, Djurgården, Hammarby, Degerfors IF, Åtvidabergs FF, Assyriska, Syrianska och Umeå IK belyses på nya sätt

Hur står det till med den svenska klubbfotbollen i en globaliserad värld? Väcker den starkare lokalpatriotiska känslor till liv 2015 än den gjorde 1950? Betyder klubbarna mer idag för sina städer och hemorter? AIK, Djurgården, Hammarby, Degerfors IF, Åtvidabergs FF, Assyriska, Syrianska och Umeå IK belyses på nya sätt. Har rivaliteterna mellan lagen ökat eller minskat? Boken Spela fotboll bondjävlar! av Torbjörn Andersson tar ett helhetsgrepp på frågan om fotbollens historiska betydelse för den lokala identiteten. Vilken roll spelar supportrarna, sponsorerna, massmedia och kommunpolitikerna för klubbarna? Vilken klubb har haft starkast lokala stöd? Detta är några av de frågor som besvaras i en resa genom fem viktiga städer och orter i klubbfotbollens Sverige: Degerfors, Åtvidaberg, Södertälje, Stockholm och Umeå.

Upplägg
Under 5 veckor ses vi över ett tillfälle i veckan och diskuterar utvalda delar ur boken "Spela fotboll bondjävlar!" vilken vi läser självständigt mellan träffarna. Mellan träffarna finns också möjlighet att på läroplattformen Google Classroom, i stort och smått, diskutera sådant som inte riktigt hör studiecirkeln till men fortfarande är intressant och relevant för ämnet. Det finns exempelvis möjlighet för deltagarna att frivilligt och på eget initiativ utforska sin favoritklubbs historia, skriva egna artiklar, få hjälp att söka i arkiv o.s.v. med hjälp av handledning från Filip Samuelsson, cirkelledare.  

Tematiskt är träffarna uppdelade efter de 5 städerna som undersöks i boken. Alltså följande

  • 1.a tillfället: Degerfors
  • 2.a tillfället: Åtvidaberg
  • 3.e tillfället: Södertälje
  • 4.e tillfället: Stockholm
  • 5.e tillfället: Umeå

Kursmaterial/Litteratur
"Spela fotboll bondjävlar!" : en studie av svensk klubbkultur och lokal identitet från 1950 till 2000-talets början. Del 2, Degerfors, Åtvidaberg, Södertälje, Stockholm och Umeå - Inbunden, Svenska, 2016

Författare: Torbjörn Andersson

ISBN: 9789187483172

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Kostnad för studie- eller arbetsmaterial tillkommer i form av att deltagarna köper boken själva.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
471274
Startdatum
21 april 2020
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
17:30–19:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
8
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
450 kr
Cirkelledare
Filip Samuelsson
Anmäl dig