Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Måleri - vi inspireras av Önningebykolonin på Åland - korta konstrundan

Vi lär oss om konstnärskolonin Önningeby på Åland och inspireras av deras friluftsmåleri i vårt eget måleri.

Konstnärskolonin Önningebykolonin på fasta Åland var som mest verksam 1886-1914. I dag finns Önningebymuseet där som drivs av hembygdsföreningen. Med utflykter i den åländska skärgården skapade man friluftsmåleri med inspiration ifrån bland annat den mer berömda konstnärskolonin på Skagen. I Önningeby samlades mest landskapsmålare från Sverige, Finland och Estland. 

Upplägg

  • Mån 3/10 Träff 1 inleder vi i ABF-huset med en introduktion till Önningebykolonin. Vilka var de konstnärer som samlades där? Vad hade de gemensamt?
  • Tor 6/10 Träff 2 ses vi på Waldemarsudde torsdag samma tid. Vi ser på utställningen Ljus över hav och land – Önningebykolonin på Åland samtalar om utställningen och var och en väljer en konstnär att arbeta vidare med innan ni skiljs åt. 
  • Mån 10+17/10 Träff 3-4 utifrån vad vi lärt och sett inspireras vi av friluftsmåleriet och kanske en av konstnärerna, och gör vår egen tolkning i en bild. Ta gärna med eget inspirationsmaterial av någon konstnär ifrån Önningebykolonin eller en Skagenmålare, böcker, vykort, foton som ni kan delge varandra.

Material och entrékostnad
Valfri teknik (olja, akryl), ta med färg, duk/pannå och penslar samt ditt inspirationsmaterial av valfri konstnär. Kostnad för museibesök tillkommer. 

 Upplägg Kortare föreläsningar om Önningebykolonin och dess konstnärer, gemensamma diskussioner och eget måleri blandas. Nivå Grundläggande genomgång av materialkunskap ingår inte i kursen.Handledning på individuell nivå, gör att den som vill kan delta. CirkelledareMaria Lundmark har lång och gedigen erfarenhet som ledare inom akryl- och oljemåleri och kroki bland annat. Maria vägleder sina deltagare genom beröm och kritik på vars och ens nivå. Det är viktigt att alla får känna sig sedda och utvecklas. Maria är själv aktiv konstnär och utbildad bla på Konstfack i Stockholm.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR. OBS! Ändrade avbokningsregler from hösten 2022.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
491181
Startdatum
03 oktober 2022
Veckodagar
Måndag, Torsdag
Tidpunkt
14:45–17:15
Antal tillfällen
4
Antal lediga platser
13
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
1100 kr
Cirkelledare
Maria Lundmark Hedvall
Anmäl dig