Hoppa till huvudinnehåll

Journalistik - att skriva som en journalist (distans) Skrivarkurs

Vill du bli vassare på att skriva journalistiska texter? Vill du dessutom kunna kritiskt granska - vad är egentligen en nyhet, och vad stämmer i denna uppsjö av information som ständigt flödar? Låt oss tillsammans lära oss webbjournalistik på denna journalistikkurs!

På kursen kommer vi att fördjupa våra kunskaper i journalistiskt skrivande och lära oss om regelverket och lagstiftningen som styr journalistiken. Du får öva på dina färdigheter inom intervjuteknik samt prova på genrer som nyhetsartikel, krönika, reportage och recension.
Du får en introduktion i de yrkesetiska reglerna och Offentlighetsprincipen och får öva upp dina färdigheter kring källkritik för att kritiskt kunna granska vad som är en nyhet och vad som är korrekt fakta.


En stor del av all kommunikation sker idag digitalt. För journalistiken innebär det både utmaningar och möjligheter när man delar flöde och konkurrerar med avsändare från olika intressegrupper, kommersiella aktörer och privatpersoner med helt olika agendor. Därför blir det allt viktigare att anpassa text och bild för det digitala formatet.


Det är lätt att nå ut men det är svårare att särskilja en journalistisk text i dagens uppsjö av information. Vill du bli bättre på detta? Då har du hittat din kurs!

Kursmoment:

 • Nyhetsvärdering: lär dig avgöra vad som är en nyhet.
 • Målgruppsanpassning: hitta språket och ämnena som passar din målgrupp.
 • Opinionsbildning: lär dig mer om retorik.
 • Research och källkritik: lär dig hitta korrekta fakta.
 • Intervjuteknik: utveckla dina färdigheter som intervjuare.
 • Utveckla ditt skrivande inom olika genrer.
 • Journalistisk etik: lär dit tillämpa journalisternas yrkesetiska regler.
 • Lär dig om svenska tryckfrihetslagar och Offentlighetsprincipen.

Nivå

Inga förkunskaper krävs!

Distanskurs

Kursen genomförs online på fasta tider genom videomöten. Du behöver en mejladress samt en dator som är uppkopplad mot internet för att kunna delta. Datorn behöver ha kamera och mikrofon, alternativt att du ansluter ett headset till datorn. Innan kursstart så får du länk och information om hur du gör för att ansluta skickat till din mejladress.

Cirkelledare

Katrin Nilsson är utbildad journalist och webbredaktör. Dessutom har hon jobbat med dokumentärfilm och foto. Hon är en erfaren pedagog som har både haft folkhögskolekurser och studiecirklar i bland annat webbjournalistik, digital kommunikation och foto. Hon har också jobbat som coach och producent på Kulturhusets ungdomsverksamhet Lava.

Bra att veta

 • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
 • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
 • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
 • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt https://abfstockholm.se/kurser/om/. OBS! Ändrade avbokningsregler from hösten 2022.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
495122
Startdatum
21 februari 2023
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
18:00–20:15
Antal tillfällen
6
Antal lediga platser
7
Plats
Distans på nätet
Pris
1800 kr
Anmäl dig