Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Miljön - då, nu & sen (distans)

Miljökris, klimathot och pandemier - hur hänger allt i samman?

Miljökris, klimathot och pandemier gör det allt viktigt att förstå hur saker och ting hänger samman då många söker svar på hur vi kan agera för att förbättra våra framtidsutsikter. Emellertid kan svaren vi finner inte bli bättre än frågorna vi ställer. Kritiska perspektiv på hållbarhet och modernitet krävs för att vi inte ska förlora hoppet om en bättre framtid och för att miljöengagemanget som många har inte ska urholkas och kännas betydelselöst.

Den här studiecirkeln utgår från miljöhistoriska och ekofilosofiska frågeställningar om hållbar omställning utifrån historia som en nyckel i arbetet med att forma vår gemensamma framtid. Miljöhistoria berör hur människan på olika sätt har samverkat och förändrat landskapets förutsättningar medan ekofilosofi ger oss verktyg för att förstå miljöproblemens kulturella och filosofiska rötterna. Tillsammans tar vi olika exempel ur historien på hur vi levt och från hur vi lever idag för att resonerar kring om det är något vi kan ta med oss när vi ska ställa om samhället i en mer hållbar inriktning i praktiken.

Studiecirkeln fokuserar på teman som utgår från klass, etnicitet, kön och artöverskridande perspektiv under fem tillfällen.

-Från hushållning till omställning, vad är feministisk miljöhistoria?
-Hur levde vi innan den moderna teknik vi har tillgänglig idag fanns, vilka lärdomar kan vi dra?
-Djur, en gång en central del av samhällsutvecklingen, vilken roll de har i samhället idag?
-Är vi i Sverige bättre på hållbarhet än andra delar av världen?
-Hållbarhet som en medelklassnorm, vilka är alternativen?

Förkunskaper
Inga förkunskaper krävs mer än en öppenhet för att diskutera studiecirkelns olika teman utifrån premisserna att de globala miljöproblemen är konsekvenserna av mänsklig aktivitet utifrån rådande vetenskaplig konsensus.

Kursmaterial/Litteratur
Studiematerial består av tidningsartiklar, utdrag ur längre texter, videoklipp, fotografier, konst och poesi och används som utgångspunkt för de olika tillfällena. Varje tema inleds med en kort introduktionstext skriven av cirkelledaren. Materialet är till största delen tillgängligt genom olika länkar och som pdf. Det kommer även finnas en lista för vidare läsning och material för den som är intresserad av att ytterligare fördjupa sig.

Upplägg
Till varje cirkeltillfälle och tema får deltagarna studiematerial som de skriver ett par egna frågeställningar utifrån som utgångspunkt för samtal, gemensamt och i mindre grupper.
Enklare praktiska uppdrag delas ut till de som vill för att göra samtalen på distans mer engagerande.

Distans
Det här är en distanskurs som genomförs via en digital plattform på kursens fasta tider. Du behöver en dator uppkopplad mot internet för att kunna delta. Datorn behöver ha kamera och mikrofon, alternativt att du ansluter ett headset till datorn.  Du kommer att få information innan kursstarten med instruktioner om hur du gör för att ansluta till kursen.

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Mirabel Joshi som leder denna cirkel är miljöhistoriker och har arbetat som lärare i ekofilosofi vid Karlstads och Uppsala universitet samt är mångsysslare inom omställningsfrågor.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
481226
Startdatum
16 februari 2021
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
16
Plats
Distans på nätet
Pris
200 kr
Cirkelledare
Mirabel Joshi
Anmäl dig