Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Miljön då, nu & sen: miljöhistoriska perspektiv (distans)

Miljökris, klimathot och pandemier - hur hänger allt i samman? Hur vill vi leva i framtiden? Kan vi lära något av historien?

Miljökris, klimathot och pandemier gör det allt mer viktigt att förstå hur saker och ting hänger samman då många söker svar på hur vi kan agera för att förbättra våra framtidsutsikter. Emellertid kan svaren vi finner inte bli bättre än frågorna vi ställer. Kritiska perspektiv på hållbarhet och modernitet krävs för att vi inte ska förlora hoppet om en bättre framtid och för att miljöengagemanget som många har inte ska urholkas och kännas betydelselöst.

Den här studiecirkeln utgår från miljöhistoriska och ekofilosofiska frågeställningar om hållbar omställning utifrån historia som en nyckel i arbetet med att forma vår gemensamma framtid. Miljöhistoria berör hur människan på olika sätt har samverkat och förändrat landskapets förutsättningar medan ekofilosofi ger oss verktyg för att förstå miljöproblemens kulturella och filosofiska rötter. Tillsammans tar vi olika exempel ur historien på hur vi levt och från hur vi lever idag för att resonera kring om det är något vi kan ta med oss när vi ska ställa om samhället i en mer hållbar inriktning i praktiken.

Cirkelns olika frågeställningar:

  • Vad är miljöhistoria? 
  • Hur har vår natursyn och landskapsrelationer förändrats under de senaste seklerna?
  • Hur har djurens roll i samhällsutvecklingen sett ut historiskt till idag?
  • Vad är feministisk miljöhistoria?
  • Hur vill vi leva i framtiden? Kan vi lära något av historien?

Innan denna fördjupande cirkel så finns den introducerande cirkeln Miljön: introduktion till klimatomställning & hållbarhet (arnnr 484608) med start 2 sep - anmäl dig gärna till båda!

Förkunskaper
Den är bra att ha en grundläggande förståelse för hållbarhet och miljö men inför första kurstillfället finns det även en kortfattad introduktion till nyckelbegreppen i studiematerialet.

Upplägg
Till varje cirkeltillfälle och tema får deltagarna en mindre uppgift och studiematerial, beräkna ca en till två timmar i förberedelsetid. Vi har cirkelns frågeställningar som utgångspunkt och sedan skapar vi ett samtal tillsammans utifrån era egna frågeställningar och intressen.

Uppehåll 4 nov

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Mirabel Joshi som leder denna cirkel är miljöhistoriker och lärare samt mångsysslare inom omställningsfrågor.

Distans
Det här är en distanskurs som genomförs via en digital plattform på kursens fasta tider. Du behöver en dator uppkopplad mot internet för att kunna delta. Datorn behöver ha kamera och mikrofon, alternativt att du ansluter ett headset till datorn.  Du kommer att få information innan kursstarten med instruktioner om hur du gör för att ansluta till kursen.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
484341
Startdatum
21 oktober 2021
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
17
Plats
Distans på nätet
Pris
200 kr
Cirkelledare
Mirabel Joshi
Anmäl dig