Hoppa till huvudinnehåll

Den sekulära humanismen som livsåskådning

Humanismen som sekulär livsåskådning ger människan själv det fulla ansvaret för sin moral och andlighet. Humanismen innebär ett bejakande av en värld utan gudomliga makter och religiösa dogmer.

Denna studiecirkel syftar till att ge deltagarna en inblick i - och förståelse för - den sekulära humanismen, till exempel dess idéhistoria, verklighetsuppfattning och värdegrund. Cirkeln förutsätter inga tidigare kunskaper om humanismen, men bygger på aktivt deltagande och diskussioner. Vilka ämnen som tas upp beror delvis på deltagarnas egna intressen och initiativ. Exempel på ämnen som kan komma att tas upp är:

  • Den sekulära humanismens idéhistoria
  • Humanismens verklighetsuppfattning och värdegrund
  • Hur motverkar vi religiöst förtryck i ett mångkulturellt samhälle?
  • Barns och ungdomars rättigheter
  • Samarbete som en del av den mänskliga naturen

Rätten till religion, liksom att vara fri från religion står inskrivet i FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Humanismen som sekulär livsåskådning ger människan själv det fulla ansvaret för sin moral och andlighet. Humanismen innebär ett bejakande av en värld utan gudomliga makter och religiösa dogmer. Den sekulära humanismen formulerar också en värdegrund utifrån en sekulär etik, utan religiösa skrifter som grund för moraluppfattningar. Studiecirkeln behandlar också vilka praktiska moraliska och politiska ställningstaganden som kan följa av en sekulär humanism. Aktuella samhällsfrågor diskuteras utifrån ett sekulärhumanistiskt perspektiv.

Studiecirkeln hålls i samarbete med förbundet Humanisterna.

OBS! Ingen undervisning den 10 april.Bra att veta

För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.

  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

 

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR. OBS! Ändrade avbokningsregler from hösten 2022.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
495143
Startdatum
13 mars 2023
Veckodagar
Måndag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
13
Medarrangör
Humanisterna Stockholm
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
450 kr
Cirkelledare
Sören Johansson
Anmäl dig