Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Ur funktion - en normkritisk studiecirkel

Vad är funktionsmaktordning och hur hänger det ihop med normer och normkritik? Varför pratar vi sällan om funktionalitet och funktionsnormen? Vad är funkofobi? Är jag själv funkofob?

Det – och mycket mer – kommer vi prata om i vårens studiecirkel om normkritik, normkreativitet och funktionalitet! Vi kommer prata om olika slags normer, hur de hänger ihop med varandra och de strukturer som möjliggör minoritetsförtryck. Vi kommer också prata specifikt om funktionsnormen och det som kallas funktionsmaktordning – nämligen den strukturella hierarki som säger att det är bättre att följa funktionsnormen än att bryta mot den. Alltså: att personer utan funktionsnedsättning får fördelar i samhället, till skillnad från personer med funktionsnedsättning som möter nackdelar.

Personer med funktionsnedsättning finns överallt, i alla minoriteter, och ändå är det funkisfrågorna som ofta hamnar sist. Varför då? En sak är säker: någon gång i livet är vi alla funkisar, så låt oss prata funkisteori och intersektionalitet!

Inga förkunskaper krävs för att delta. Är du nyfiken på normer och mänskliga rättigheter? Varmt välkommen!

Cirkeln görs i samarbete med STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige, en förening och ett assistanskooperativ som arbetar för allas rätt till självbestämmande och egenmakt.

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

 Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
487977
Startdatum
03 mars 2022
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
13
Medarrangör
Föreningen STIL
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
450 kr
Cirkelledare
Emma Åstrand
Anmäl dig