Hoppa till huvudinnehåll

Spelar hudfärg roll?

En studiecirkel om maktordningar och hudfärg.

Kursen syftar till att öppna upp för reflektion kring begränsande normer utifrån hudfärg i samhället. Kursen inleds med hur vi i samhället förhåller oss till frågor om hudfärg och hur hudfärg påverkar vårt samhälle. Efter denna kurs ska du som deltagare få med dig verktyg till att synliggöra maktordningar och reflektera normkritiskt utifrån hudfärg. Vilken position har du och hur kan du i din position vara en del av strukturer som upprätthåller maktordningar i vårt samhälle samt hur kan du bättre bemöta hudfärg. Med kursen ska du kunna känna dig stärkt med kunskaper inom olika begrepp och hur vithet opererar i samhället. 

Förkunskaper
Kursen är grundläggande och inga förkunskaper krävs men ett aktivt deltagande för att utvecklas är eftersträvansvärt.

Kursmaterial/Litteratur
Kursen baserar sig på handboken Vit Svart eller Brun som finns att ladda ned digitalt här. Den fysiska handboken ges till alla anmälda deltagare kostnadsfritt.


Kompletterande litteratur
• White Fragility (Robin Diangelo)
• Varför Jag inte längre pratar med vita om ras (Reni Eddo-Lodge)
Ytterligare litteratur kan komma att användas, info ges närmare kursstart

Upplägg
Kursen består av fyra delar
• Intro
• Språk
• Synliggöra ojämlikhet
• Inkludering

Ledare
Cirkelledaren Marie Cham har lång erfarenhet av att arbeta med normkritiska frågor utifrån hudfärg och är utbildare inom ämnet. Hon arbetar framför allt med frågor om hudfärg i projektet Vidga Normen som finansieras av Europeiska socialfonden på länsstyrelsen i Stockholm.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Nuvarande anpassningar
Verksamheten i ABF-huset är anpassad efter den rådande situationen och de fysiska träffarna genomförs efter noggrann prövning enligt Folkhälsomyndighetens riskbedömningsmall och myndigheternas råd och anvisningar.
Lokaler anpassas efter gruppens storlek, detta för att möjliggöra för att placera sig glest i lokalen. Goda möjligheter till handtvätt finns.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
484305
Startdatum
04 november 2021
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
4
Antal lediga platser
18
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
100 kr
Cirkelledare
Marie Cham
Anmäl dig