Hoppa till huvudinnehåll

Introduktion till klass, konflikt och samhällsförändring

Varför återskapar moderna samhällen bestående ojämlikheter? Hur inverkar ekonomin på kampen för ökad jämlikhet? Under vilka omständigheter åstadkommer politiska organisationer djupgående samhällsförändringar? I denna studiecirkel försöker vi besvara dessa frågor genom att introducera en modern marxistisk klassanalys.

Cirkeln har fem tillfällen baserat på följande teman:

Träff 1 – Ojämlikhet och klass: Vi beskriver ojämlikhetens faktorer och och hur modern politisk ekonomi använder begreppet klass för att förklara ojämlikhetens centrala orsaker.

Träff 2 – Politisk ekonomi: Vi går igenom några centrala aspekter av kapitalistiska marknadsekonomier och statsinstitutioner som samverkar för att återskapa ojämlikhet.

Träff 3 – Konflikt och kamp: Vi diskuterar hur människor i gemensamma klasspositioner kan bli kollektiva aktörer som åstadkommer samhällsförändring i en jämlikhetsskapande riktning.

Träff 4 – Strategier och framtider: Vi går igenom dilemman och hinder för kollektiva aktörer samt de möjliga utvecklingsvägar som finns inom överskådlig framtid.

Träff 5 – Klass i Sverige: Summerar materialet vi har gått igenom genom att tillämpa kunskaperna på en analys av utvecklingen i Sverige och kopplar det till Katalys’ projekt "Klass i Sverige".

ABF Stockholm i samarbete med CMS Stockholm

Litteratur
Studiematerialet är helt på svenska och utvecklad för cirkeln.

Ledare
Cirkelledaren David Zachariah har skrivit flera artiklar inom politisk ekonomi och jobbar till vardags som lärare.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Nuvarande anpassningar
Verksamheten i ABF-huset är anpassad efter den rådande situationen och de fysiska träffarna genomförs efter noggrann prövning enligt Folkhälsomyndighetens riskbedömningsmall och myndigheternas råd och anvisningar.
Lokaler anpassas efter gruppens storlek, detta för att möjliggöra för att placera sig glest i lokalen. Goda möjligheter till handtvätt finns.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
483983
Startdatum
01 september 2021
Veckodagar
Onsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
17
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
450 kr
Cirkelledare
David Zachariah
Anmäl dig