Hoppa till huvudinnehåll

Kapitalet, överheten och alla vi andra (distans)

Om klassamhället i Sverige.

Det Sverige som en gång lovade bli jämlikhetens land har blivit Nordens mest ojämlika klassamhälle - med Västeuropas värsta förmögenhetskoncentration. Ojämlikheten skenar och fåväldet breder ut sig. Kapitalet och ett litet överskikt förfogar över en allt större del av samhällets resurser samtidigt som överheten i det offentliga livet uttrycker folk- och klassförakt. Sociologen Göran Therborn spårar denna omvälvande utveckling tillbaka till 1980-talets brytningstid och sätter in den i en stram historisk och jämförande klassanalys som bygger vidare på hans banbrytande studier från 1970- och 80-talen. Kapitalet, överheten och alla vi andra (2018) är en skarpt genomborrande analys av dagens svenska klassamhälle och pekar på det digitaliserade ståndssamhälle som väntar i förlängningen av dagens tendenser. Den visar också vad som krävs för att ändra utvecklingens riktning och vilka sociala krafter som kan göra det. Denna bok kan ses som en fortsättning på Göran Therborns internationellt uppmärksammade bok Ojämlikhet dödar (2016).

Cirkeln omfattar sex träffar à 2 studietimmar och syftar till att öka deltagarnas medvetande och kunskap om klassamhället i Sverige idag, historiskt och i framtiden. Utgångsvärden är det rådande läget med ökad ojämlikhet i Sverige sedan 1980-talet. Vilka var de politiska beslut som satte stopp för Sverige som världens mest jämlika land och istället banade väg för ett besinningslöst klassamhälle? Cirkeln utgår helt från Kapitalet, överheten och alla vi andra (2018) av Göran Therborn. Boken införskaffas av dig som deltagare.

Denna cirkel görs i samarbete med Katalys.

Upplägg
Det här är distanskurs som genomförs med videoträffar på angiven tid via Microsoft Teams. Du behöver en dator uppkopplad mot internet för att kunna delta. Datorn behöver ha kamera och mikrofon, alternativt att du ansluter ett headset till datorn. Du kommer att få information innan kursstarten med instruktioner om hur du gör för att ansluta till kursen. (Läs mer om våra distanskurser här.)”

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
477660
Startdatum
17 september 2020
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
18:00–19:30
Antal tillfällen
6
Antal lediga platser
19
Medarrangör
Föreningen Katalys
Plats
Distans på nätet
Pris
360 kr
Anmäl dig