Hoppa till huvudinnehåll

Klass i Sverige

I denna cirkel ska vi studera det svenska klassamhället utifrån Katalys bok Klass i Sverige; Makten, politiken och ojämlikheten i det 21a århundradet.

Vi frågar oss bland annat: Är Sverige ett klassamhälle? Hur ser klassamhället ut idag? Är det relevant att alls tala om klass? Hur samverkar eller krockar klass med kön och etnicitet? Hur har arbetslivet förändrats och hur påverkar osäkra arbetsförhållanden förutsättningarna att organisera arbetskraften? Vilka olika teorier om klass finns det i samhällsdebatten idag? Hur ser maktkoncentrationen ut i näringslivet och hur påverkar klass människors hälsa, liv och livslängd? Hur kan vi använda klassmobilisering för att bekämpa klassamhället?

Syftet med cirkeln är att fördjupa deltagarnas kunskaper om det svenska klassamhället och öka klassmedvetandet. Som klassforskaren Elinor Odeberg menar: "Klassanalysen är det mest grundläggande verktyget arbetarrörelsen har för att formulera en politik som adresserar flertalets verkliga problem" – med andra ord är klassbegreppet ett viktigt verktyg för arbetarrörelsen och här ska vi lära oss använda det.

Katalys stora utredningsprojekt Klass i Sverige samlade under 2018 ett stort nätverk av klassforskare från hela Sverige och leddes av professor Göran Therborn. Under projektet publicerades 20 klassrapporter och en bok som kartlade det svenska klassamhället. Den nya boken samlar rapporterna med uppdaterade analyser och nya tillskott.

Studiecirkeln är ett samarbete mellan ABF Stockholm och Katalys.

OBS. denna är planerad i ABF-huset. En distanscirkel finns också med start 8 sep och arrnr 484223.

Kursmaterial/Litteratur
Denna cirkel baseras på Katalys bok Klass i Sverige; Makten, politiken och ojämlikheten i det 21a århundradet. Boken införskaffas av deltagaren själv och finns (bl a) i ABFs webbutik: https://webbutik.abf.se/product/0/0/0/485752-klass_i_sverige  

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Denna cirkel leds av Ardalan Ghareh Chaie.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Nuvarande anpassningar
Verksamheten i ABF-huset är anpassad efter den rådande situationen och de fysiska träffarna genomförs efter noggrann prövning enligt Folkhälsomyndighetens riskbedömningsmall och myndigheternas råd och anvisningar.
Lokaler anpassas efter gruppens storlek, detta för att möjliggöra för att placera sig glest i lokalen. Goda möjligheter till handtvätt finns.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
484702
Startdatum
10 november 2021
Veckodagar
Onsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
16
Medarrangör
Föreningen Katalys
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
450 kr
Cirkelledare
Ardalan Ghareh Chaie
Anmäl dig