Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Att leva med endometrios (distans)

En cirkel om kvinnohälsa och en djupdykning i endometrios för att få tips, råd, kunskap och praktiska övningar som hjälper dig att hantera, leva med, eller lära dig mer om sjukdomen.

Endometrios drabbar 1 av 10 av alla personer i Sverige födda med en livmoder. Detta innebär att denna diagnos är en av de allra vanligaste folksjukdomarna. Trots detta är den genomsnittliga tiden för att få en diagnos 7-9 år.

Under fem träffar får du möjlighet att fördjupa dig i ämnet, dela dina erfarenheter och möta tillvägagångsätt som kan hjälpa dig att bättre hantera, leva med, eller lära dig mer om sjukdomen. Detta görs genom föreläsningar, praktiska övningar och samtal där du som deltagare själv har stort inflytande. Presentation av vetenskapligt material blandas med utbyte av personliga erfarenheter för att få en bred kunskap om endometrios och hur det är att leva med denna diagnos.

Syftet är att öka kunskapen om sjukdomen för allmänheten men särskilt för drabbade, för att drabbade ska få vara subjektet i sin egen sjukdomsresa och därmed bibehålla god livskvalitet.

Studiecirkeln kommer att omfatta ämnesområden som:

  • Vad är endometrios?
  • Vägen till en diagnos
  • Att leva med smärta
  • Att vara sjuk men social
  • Dina rättigheter
  • Att bibehålla livskvaliteten

Denna cirkel passar särskilt för personer som lider av endometrios, är anhörig till någon som lider av det, eller studerar/jobbar inom vården, men alla är varmt välkomna!

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Angelica och Hanna, som leder cirkeln, är två personer som har vitt skilda erfarenheter av endometrios. De driver en podcast som heter Under livet som handlar om kvinnohälsa i allmänhet och endometrios i synnerhet. De har en stor kunskap ur ett patientperspektiv och har under sina egna resors gång även träffat bland annat läkare, psykologer, fysioterapeuter och andra patienter som hjälpt dem att utöka deras kunskapsbank.

Studiematerial
Cirkeln kommer utgå från böcker, tidskrifter, Socialstyrelsens nationella riktlinjer om vård vid endometrios, hemsidor och rapporter från myndigheter och organisationer, forskningsrapporter och annat.
Endometrios mensvärken från helvetet. Hulda Andersson, (2017).
Vårdguidens 1177.se
https://lof.se/

Mer information närmre start.

Distans
Det här är en distanskurs som genomförs via en digital plattform på kursens fasta tider. Du behöver en dator uppkopplad mot internet för att kunna delta. Datorn behöver ha kamera och mikrofon, alternativt att du ansluter ett headset till datorn.  Du kommer att få information innan kursstarten med instruktioner om hur du gör för att ansluta till kursen.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
484728
Startdatum
23 september 2021
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
4
Plats
Distans på nätet
Pris
450 kr
Anmäl dig