Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! En ny ekonomisk politik för framtiden

Hur kan vi minska de ekonomiska klyftorna, få sundare bostadspriser och undvika finanskriser?

Visste du att privata banker har rätten att skapa pengar de lånar ut till ränta? Bankerna tjänar mer ju mer de skapar och lånar ut och expanderar därför sin utlåning så snabbt de kan. Det gör att penningmängden och skuldsättningen expanderar mycket snabbare än BNP växer. Merparten av alla pengar går till köp av redan existerande tillgångar som värdepapper, fastigheter och företag så priserna på dessa pressas upp allt högre utan att något nytt värde skapas i ekonomin. Tillgångarna kan då belånas ytterligare så mer pengar skapas till nya köp som driver upp priserna ännu mer.

Att våra pengar skapas i samband med räntebärande skuldsättning i snabbare takt än BNP växer leder till en rad problem: skenande priser på bostäder och minskad nybyggnation för att upprätthålla de höga priserna, bubblor i värdet på aktier och företag, lägre andel produktiva investeringar, orättvisa spelregler på marknaden där staten måste ge bankerna förmåner och subventioner, växande ekonomisk ojämlikhet och ohållbara skuldnivåer. Sammantaget leder detta förr eller senare till finanskriser.

Hur kan vi minska de ekonomiska klyftorna, få sundare bostadspriser och undvika finanskriser? Hårdare reglering av finans- och bankbranschen kan minska utlåningen och riskerna något. Men så länge privata företag med vinst som mål istället för Riksbanken med som tar samhällsansvar skapar våra pengar blir det mycket svårt att förhindra tillgångsbubblor och finanskriser. Ett mer radikalt förslag som vunnit allt starkare gehör i samhällsdebatten är att förstatliga penningmängden helt och ta demokratisk kontroll över nyproduktionen av pengar.

Cirkeln görs i samarbete med Katalys.

Syfte

Cirkeln omfattar fem träffar à 2,5 h och syftar till att öka deltagarnas kunskap om hur penning- och banksystemet fungerar. Hur går det till när bankerna skapar pengar? Hur kommer det sig att bankerna fått detta unika privilegium? Vilka blir konsekvenserna för samhällsekonomin? Kan en lösning vara att förstatliga pengarna? Vilka invändningar finns mot förslaget?

Kursmaterial/Litteratur
Cirkeln utgår från rapporten Förstatliga pengarna (Katalys, 2019) men kommer kompletteras med läsning ur Ann Pettifors bok Produktionen av pengar (2019) samt andra artiklar. 

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning.
Samuel Kazen Orrefur är socialdemokratisk debattör och föreläsare och har skrivit rapporten Förstatliga pengarna (Katalys, 2019).

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
465731
Startdatum
02 oktober 2019
Veckodagar
Onsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
17
Plats
ABF-Huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
600 kr
Cirkelledare
Samuel Kazen Orrefur
Anmäl dig