Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Övervakningskapitalismen - vid maktens nya frontlinjer

Hur påverkas samhället och ekonomin av att privata bolag och regeringar övervakar våra liv i syfte att förutse och kontrollera våra beteenenden?

Övervakningskapitalismen är en ny fas i den ekonomiska historien där privata bolag och regeringar spårar varje steg du tar i syfte att förutse och kontrollera ditt beteende. Du är inte en kund eller ens en produkt: du är råvaran. I sin bok Övervakningskapitalismen blottlägger den amerikanska författaren, socialpsykologen och filosofen Shoshana Zuboff fenomenet som hon döpt till övervakningskapitalismen.

Vår digitala framtid har kidnappats av företagen från Silicon Valley som äger och styr internet. I den nya ekonomin är vi inte bara konsumenter, inte heller produkter – vi är råvaran.

Zuboff visar hur företag som Google och Facebook använder information om oss, inte bara till att förutspå vårt beteende och kunna skräddarsy innehåll och reklam, utan också till att påverka våra val som kunder, medborgare och människor. Motståndet mot övervakningskapitalismen har hittills varit svagt från både lagstiftarna och civilsamhället. Tills nu har vi villigt överlämnat våra ansikten, åsikter och vänskapsband till techbolagen, tänkt jag har inget att dölja. Men det är inte för sent att ta tillbaka makten, menar Zuboff och skriver: Om du inte har något att dölja, så är du ingenting.

I denna studiecirkel läser vi boken och diskuterar dess centrala frågeställningar i syfte att få en djupare förståelse kring fenomenen som Big Data, övervakning, datainsamling, desinformation, sociala medier, kapitalism och demokrati.

Studiecirkeln är ett samarbete mellan ABF Stockholm och Katalys.

Obs varannan vecka

Omslagsbild: Love Antell

Kursmaterial/Litteratur
Övervakningskapitalismen: vid maktens nya frontlinjer av Shoshana Zuboff (2021) ISBN: 9789177751533

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Denna cirkel leds av Ardalan Ghareh Chaie.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
487569
Startdatum
02 mars 2022
Veckodagar
Onsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
13
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
450 kr
Cirkelledare
Ardalan Ghareh Chaie
Anmäl dig