Hoppa till huvudinnehåll

Arrangemangsbild

NYHET! Rörelsejuridik – vägen mot samhällsförändrande juridik

Vad är rörelsejuridik? Hur kan lagboken användas i medborgarrörelser, till exempel för migranters och andra utsatta gruppers rättigheter?

Att folkbilda kring juridik syftar till att överbrygga klyftan mellan utbildade jurister och människor som inte har haft tillgång till juridik tidigare. På så sätt kan juridiken vara ett redskap för social förändring.

Alla människor stöter då och då på juridiska problem i sin vardag – och måste då använda juridiska verktyg. Vilken tillgång vi har till uridiska verktyg och s.k. ‘access to justice’ handlar mycket om klass, kön och etnicitet. Juridiken kan lätt framstå som ett hot, och används också som ett verktyg för att legitimera systematiska kränkningar. I praktiken uppstår alltså ett stort glapp mellan att ha rätt och få rätt. Rörelsejuridik handlar bland annat om att minska den tröskeln och om att öka kunskap bland människor om vilka rättigheter de har i vår rättsstat.

I vår kommer aktivister, jurister och medborgare mötas i denna studiecirkel för att dela med sig av sin kunskap, avväpna juridiken och praktiskt visa vad vi kan använda juridiken till.

Ledare
Fatima Osman läser juristprogrammet vid Stockholms universitet och jobbar på antidiskrimineringsbyrån samt åklagarmyndigheten. Hon är intresserad av kritisk rättsfilosofi och hur man kan omvärdera legala normer utifrån behoven i dagens samhälle. 

Joanna Herskovits är nyexaminerad jurist specialiserad på våld i nära relationer. Hon är intresserad av språkets politiska kraft och hur juridik kan användas i rörelsejuridiskt syfte.  

Cirkeln genomförs i samarbete med tankesmedjan Arena Idé som driver Akademin för rörelsejurister tillsammans med ABF och Hyresgästföreningen.

Boken "Rätten till rättvisa – om utsatta människors rättigheter och tillgång till rättvisa" (Premiss förlag 2017) ingår i kursavgiften. 

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
458527
Startdatum
14 mars 2019
Veckodagar
Torsdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
Fullsatt
Plats
ABF-Huset
Sveavägen 41 11140 STOCKHOLM
Pris
550 kr
Anmäl dig som reserv