Hoppa till huvudinnehåll

Nyhet! Vi skär ner i välfärden för att rädda välfärden – det socialdemokratiska självbedrägeriet

I cirkeln Vi skär ner i välfärden för att rädda välfärden – det socialdemokratiska självbedrägeriet går vi igenom den förda S-politiken från 1982 till idag. Sedan början av 1980-talet har partiet rört sig åt höger. Man har övergett den keynesianska konjunkturpolitiken, idealet om full sysselsättning och genomfört en rad avregleringar. Partiet har också verkställt nedskärningar som bidragit till att den svenska välfärdsstaten nu omfördelar mindre resurser mellan hög- och låginkomsttagare. Detta trots att väljarstödet för en stor och omfördelande välfärdsstat är fortsatt starkt.
 
Studiematerialet består bland annat av Katalys nya rapport "Vi skär ner i välfärden för att rädda välfärden – det socialdemokratiska självbedrägeriet" som skrivits av ekonomiforskarna Niklas Altermark och Åsa Plesner. Rapporten visar hur Socialdemokraterna gång på gång har legitimerat välfärdsnedskärningar som ett försvar av välfärden – att nedskärningarna har krävts för att rädda välfärden. Partiet har blivit fånge i de egna problembilderna man har valt att motivera nedskärningspolitiken med, vilket har begränsat handlingsutrymmet för att bedriva vänsterpolitik.

Studiecirkeln är ett samarbete mellan ABF Stockholm och Katalys.

Kursmaterial/Litteratur
"Vi skär ner i välfärden för att rädda välfärden – det socialdemokratiska självbedrägeriet" som skrivits av ekonomiforskarna Niklas Altermark och Åsa Plesner.

Rapporten finns att ladda ner gratis HÄR.

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Cirkeln leds av Viktor Skyrman som doktorerar inom ämnet finansialisering på Handelshögskolan i Stockholm.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
487751
Startdatum
01 mars 2022
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
18:00–20:30
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
14
Medarrangör
Föreningen Katalys
Plats
ABF-huset
Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM
Pris
450 kr
Cirkelledare
Viktor Skyrman
Anmäl dig