Hoppa till huvudinnehåll

Författarsamtal med Anna Charlotta Gunnarson

Musikhistorien är fylld av kvinnor som trummat, spelat bas, producerat och skrivit låtar. I den hyllade, roliga och fullspäckade boken "Kvinnorna som formade pophistorien" gör folkbildaren Anna Charlotta Gunnarson upp med myten om det musikaliska kuttersmycket.

Ända sedan grammofonen slog igenom på 1920-talet och Bessie Smith gjorde bluesen mainstream har tjejer varit en viktig del av musikindustrin, men när poplexikon och Wikipedia sammanfattar de senaste hundra åren råkar det liksom alltid bli så att killarna får så mycket mer utrymme att kvinnorna inte får plats. Tjejerna har funnits, slitit, presterat och musicerat i alla möjliga former, men glömts och gömts. Därför behövs en komplettering av historien.

Hur lurade den svenska schlagersångerskan Karin Juel självaste Gestapo på ockuperad mark? Hur fick skivbolagsbossen Sylvia Robinson idén som gjorde hiphopen världsberömd? Varför tjänade Dolly Parton hundratals miljoner på att tacka nej till Elvis Presley? Hur blev låtskrivaren och producenten Agnetha Fältskog reducerad till "den blonda i Abba"? Svaren är mer häpnadsväckande än man kan ana.

Program

Start kl 18:30. Föreläsningen pågår ca en timme.

Biljettinformation

Föreläsningen är kostnadsfri men du behöver föranmäla dig på tyreso.se/biljetter.

Om föreläsaren

Anna Charlotta Gunnarson är författare, frilansjournalist och en av Sveriges mest kända radioröster, från program som Karlavagnen och egna prisbelönta serierna Pop och politik och Fejk. Anna Charlotta Gunnarson skriver om musik i SvD och populärkultur i tidningen Vi.

2014 nominerades hennes fackbok "Popmusik rimmar på politik" till Augustpriset och nu är hon aktuell med uppföljaren ”Kvinnorna som formade pophistorien”. Hon har också popbandet 500 mil med Christel Valsinger.

Lokal/tillgänglighet

Föreläsningen sker i Kulturcentrum Kvarnhjulet, i Hus B, sal: Nyfors.

  • Ramp upp till entrén
  • Dörröppnare
  • God tillgänglighet i lokalen
  • Handikapptoalett finns
  • Vanliga parkeringsplatser utanför, 4 timmar P-skiva
  • Handikapparkering finns utanför B-huset
  • Om man har giltigt parkeringstillstånd för funktionshindrade finns även möjlighet att parkera på gården.

Har du frågor?

Kontakta oss på info.sodertorn@abf.se eller 08-556 520 30.

Arrangörer

ABF Södertörn i samarbete med Tyresö kommun.

Detta är ett: Evenemang
Arrangemangsnr
220145
Startdatum
10 november 2020
Veckodagar
Tisdag
Tidpunkt
18:30–19:30
Antal lediga platser
50
Plats
Kulturcentrum, Kvarnhjulet, hus B
Pluggvägen 6 B 13546 TYRESÖ
Pris
Gratis