Hoppa till huvudinnehåll

Lär dig om demokratins byggstenar - Gör din röst hörd!

Vad betyder egentligen demokrati och hur skiljer sig våra olika partiers ideologier åt? För dig som vill få bättre koll på det politiska systemet i Sverige finns nu ett studiematerial som med diskussioner och praktiska övningar gör dig och dina vänner, eller förening, mer insatt.

Materialet Lär dig mer om demokratins byggstenar är ett studiecirkelmaterial som beskriver det politiska systemet i Sverige och är en del i ABFs nationella demokratisatsning för att skapa framtidstro, ge ökat valdeltagande, motverka fascism och strukturell rasism.

Med studiecirkeln som form vill vi med detta faktabaserade material skapa engagemang och ge verktyg till deltagarna så att de kan göra sina röster hörda i sitt närområde, i samhällsdebatten och i valbåsen.
Idag bevittnar vi en demokrati som inte kan tas förgiven och vi behöver därför rusta upp för ett samhällsengagemang som bygger på tron på alla människors lika värde oavsett ras, trosuppfattning, könsidentitet etcetera. Men också i tron på att alla kan
göra något genom att ta plats i samhället.


Denna studiehandledning ska fungera som inspiration och stöd för er som vill göra en studiecirkel utifrån materialet. Den innehåller information om vad en studiecirkel är och tips om hur man kan göra för att få den att fungera på ett bra sätt. Dessutom finns några idéer om hur ett upplägg för en studiecirkel om det politiska systemet
skulle kunna läggas upp. Gruppen bestämmer tillsammans hur ni vill
lägga upp era träffar och ingen studiecirkel är den andra lik.


Materialet är uppdelat på följande sätt:
Träff 1: Demokrati och olika modeller för demokrati
Träff 2: Förutsättningar för demokrati
Träff 3: Den svenska samhällsmodellen
Träff 4: De politiska partierna
Träff 5: Gör ditt val


Beroende på hur många ni är i gruppen och hur ingående ni tar er an de praktiska uppgifterna och övningarna varierar tiden för träffarna.
Ett tips är att vid första träffen gå igenom materialet tillsammans och utifrån era förutsättningar bestämma hur ni ska lägga upp kursen.

Kostnad: Studiehandledningen är gratis och beställs av ditt närmaste ABF-kontor.
Beroende på vilken lokal ni väljer att träffas i kan lokalkostnad tillkomma.  
 
Cirkelstart: Cirkeln passar bäst för 4-12 personer.

 

Vill du och dina vänner/förening lära er mer om demokratin och göra er röst hörd?
Kontakta ABF i Munkfors för mer information
munkfors@abf.se / 010 709 97 58

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
714145
Antal tillfällen
5
Antal lediga platser
2
Plats
ABF Munkfors
Torget 1 68430 MUNKFORS
Pris
Gratis