Hoppa till huvudinnehåll

Vardagsjuridik

Är du intresserad av att lära dig mer om vad som juridiskt gäller vid olika händelser i livet? Vad är skillnaden mellan att vara gift och vara sambo? Vad innebär arvsrätt och hur gör jag för att upprätta ett testamente? Det och många andra frågor kommer du att få svar på!

Tre centrala balkar

Äktenskapsbalken som bland annat reglerar rättsförhållande under och efter äktenskapet, vem äger vad och skillnader gentemot samboförhållandet.
Föräldrabalken som behandlar områden som umgänge med gemensamma barn, vårdnadstvist och lagen om vård av unga. 
Ärvdabalken där man kan lära sig  mer om testamente, bouppteckning och arvskifte.


Upplägg

Under tio träffar kommer vi att diskutera olika delar i balkarna. Det kommer finnas utrymme för egna diskussioner och funderingar under cirkelns gång. Innehållet kan delvis komma att ändras efter gruppens önskemål men en ungefärlig planering ser ut så här:

1. Presentation samt översiktlig genomgång av lagstiftning, lagstiftningsproceduren i allmänhet och kort om de samhällsinstitutioner som är aktörer.

2-3. Fokus på föräldrabalken där vi diskuterar vårdnad, umgänge och vad som händer vid en separation. Vi kommer även att prata om adoption (även för ensamstående och för samkönade äktenskap), artificiell befruktning (s.k. provrörsbefruktning) och surrogatmoderskap.

4. Under denna träff kommer vi att diskutera så kallad verkställighet av vårdnads- och umgängesbeslut samt internationella barnkidnappningar.

5-6. Med utgångspunkt från äktenskapsbalken handlar dessa träffar om giftermål, rättsförhållandet mellan äkta makar, separation, bodelning samt sambolagen.

7-8. Nu är det dags för ärvdabalken. Vi diskuterar arvsregler skillnaden mellan arvslott och laglott, testamente, bouppteckning och arvskifte.

9-10. När har samhället möjlighet att göra ingripande med tvång? Vi diskuterar detta tillsammans och även andra frågor som har kommit upp under cirkelns gång för att knyta ihop säcken.


Välkommen!

 

 

 

 

 

Detta är en: Kurs/Studiecirkel
Arrangemangsnr
63733
Startdatum
16 februari 2022
Veckodagar
Onsdag
Tidpunkt
18:30–20:00
Antal tillfällen
10
Antal lediga platser
8
Plats
ABF Västernorrland Sundsvall
Östra Långgatan 17 85236 SUNDSVALL
Pris
960 kr
Anmäl dig